Борисов подкрепя предложението на Симеонов за промени в Закона за хазарта

  • 17 януари 2020 12:27

  • 10450
  • 35
© Novini.bg

Имахме среща при премиера по искане на Валери Симеонов във връзка с предложената от негова страна инициатива и се чуха позициите на Министерството на младежта и спорта, че подобна промяна със сигурност ще осигури допълнителен ресурс за спорта и това сякаш изглежда така. Това заяви пред журналисти финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва по повод предложението на Валери Симеонов за забрана извършване на лотарийни игри от частни фирми, предаде репортер на Novini.bg

След среща в Министерския съвет тази сутрин лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва и министърът на спорта Красен Кралев подкрепят предложението му лотарийните игри да могат да се извършват само от държавния тотализатор, а не и от частни фирми, както е в момента.

,,Ако сегашният пазарен дял на подобен тип хазарт се съсредоточи върху само държавното дружество, би трябвало постъпленията да се увеличат в пъти. А знаем, че Българският спортен тотализатор, освен данъците, които плаща към държавата, финансира с немалък процент от постъпленията си българския спорт през трансфери към Министерството на младежта и спорта'', допълни той.

Валери Симеонов: Предлагам забрана за извършване на лотарийни игри от частни фирми

,,По-голямата част от европейския опит е подобен - с монопол върху точно този тип игри. Някъде монополът е разпрострян и върху цифровите игри. В доста държави е установен пълен държавен монопол върху този тип игри. Не виждам пречка това предприятие, което и в момента организира лотарии, да може да развие капацитета си. При хазарта разхода за едни е приходи за други. Свидетели сме сме как изразходваме последните си левчета на някоя бензиностанция - зареждат за 10 лева горива, а за 20 лева купуват хазарт'', каза още Горанов.

Васил Божков години наред плаща по-ниски държавни такси и така спестява стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?

,,Не става въпрос за национализация, а за монополизация. За национализация не бих говорил, защото ние няма да отнемем нито един актив на сегашните оператори. Просто ако законът бъде приет във вида, в който е предложен, те няма да могат да осъществяват този тип бизнес, но ние няма да отнемем нито един актив на тези компании, така че национализията е друг вид терминология. А монополизация е по-редно да се използва. Някой, който е притеснен, ще ви внушава, че говорим за национализация, защото това звучи по-страшно, но коректният термин е монопол - установяване на държавен монопол'', разясни финансовият министър.

,,Законът ще се прилага хоризонтално за всички хазартни оператори, като ще им отнеме възможността да организират такъв тип игри и да ги предаде в ръцете на държавата. В момента имаме напълно либерализиран пазар за такъв тип игри. Предложението на колегите от Обединени патриоти и в частност на Валери Симеонов е за монополизация на точно този тип игри'', подчерта министър Горанов.

ДКХ призна: Държавната лотария и частните лотарии се облагат различно

,,На разговора при министър-председателя се изрази подкрепа за законопроекта на Валери Симеонов'', посочи още той.

,,Текат проверки, има възложени такива от страна и на прокуратурата. На мен ми се въртят някои идеи във връзка със законодателни промени и съвсем скоро ще ги предложа. Но мога от сега да анонсирам, че колективният орган размива отговорността на Комисията, което лесно я превръща в недостатъчно последователна в своите решения. Смятам да предложа и очаквам да срещна подкрепа поне в правителството за превръщането на Комисията в едноличен орган, за да е по-ясна отговорността'', заяви Горанов на въпрос, че Васил Божков разполага с огромно влияние върху Комисията по хазарта.

,,Комисията е допускала противоречиви решения през годините, което показва, че има натрупани грешки в нейната работа'', добави Горанов и посочи, че ръководителят на едноличния орган би могъл да бъде издиган от правителството или от министъра на финансите.

Горанов разпореди проверка на комисията по хазарта за несъбрани 250 млн. лева

,,Правителството е подкрепено от парламентарните групи на Обединените патриоти и ГЕРБ. То ще функционира дотогава, докато повече от половината народни представители не решат друго. Дотук не се чувствам сводобен след вота да си търся друга работа. Не искам да изземам ролята на БСП и да търся причини да организирам 121 човека да гласуват за вота. Тук логиката е обратна - трябва 121 човека да гласуват в полза на решението за сваляне на правителството'', коментира Горанов и темата с вота на недоверие от страна на БСП.

Припомняме ви, че през 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър Георгиев се държи повече от странно, пазейки пълно мълчание по темата. Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случайте с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път за винаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

Последвайте канала на

Novini.bg
10450 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар
анал изатор

2020.01.17 | 14:32

29

Бре! За да удържат властта/= лапането/ , герберастите изуха и гащите , даже .

2020.01.17 | 16:36

35

Абе вас фуражката ли ви учи все да сте недоволни! Нямате угодия!

Седесарска измет

2020.01.17 | 14:06

21

Студентите учат в унизителни условия, работят като хамали, разнасят пици, а завършат ли работа няма. Седесарската Тиква: "Как да няма работа, така се търсят овчари, ама той не иска щото бил ИТ-специалист"... Седесарски идиотизъм.

Ти

2020.01.17 | 15:44

34

не отиде ли вече при баштицата сталин!? Хайде, побързай!

е да...

2020.01.17 | 14:27

27

Бог дава,ала в кошара не вкарва...

и по комунизЪма

2020.01.17 | 14:26

26

много младежи (част от тях познавам)се изучиха за актьори,певци,балетисти....малцина от тях успяха,други също работиха като хамали, а трети просто се пропиха....такъв е животът...Telle est la vie...

Отвратен

2020.01.17 | 15:03

33

Престъпниците ще играят белот в панделата!

До къде докараха народа сините г.ъзове

2020.01.17 | 14:01

18

Нашенци масово излизат в болнични и тичат да работят в Гърция, студенти работят на смени и спят на лекции, студентки проституират на повикване, с 2-3 сеанса на ден си плаща квартирата и учебниците, а при соца беше безплатно.

2020.01.17 | 14:46

32

Безплатно беше всичко за партийните другари. Но сега още им плащаме цената!

при соца

2020.01.17 | 14:32

30

и проституцията беше безплатна...още с пионерските лагери,после с бригадирските...да не говорим за комсомолско-партийните оргии...

waffen SS

2020.01.17 | 14:37

31

Замина Божков

1 милиона са без здравни осугуровки,

2020.01.17 | 14:08

22

още токова работят ден за ден, да има какво да се яде, а седесарската говежда тор кара ски в Алпите или се г.ъзи на Саудитските плажове по празниците.

а парите

2020.01.17 | 14:29

28

дето получават под масата и се осигуряват на минимална заплата???

aaa

2020.01.17 | 14:17

25

заиграва се с спонсора на Левски ама и той и тиквата ще бъдат линчувани някъде.

Оцелял от ГЕРБ-аджиския произвол българин

2020.01.17 | 14:16

24

Падне ли лоратията пада и Боко. Пеевски няма да търпи

2020.01.17 | 13:33

8

Заглавието е нещо много смущаващо от съдържанието на срещата при премиера.Борисов е подкрепил монополизация на държавната лотария над частния монопол.

единственото по-лошо

2020.01.17 | 14:16

23

от държавния монопол е частния монопол.

Уча се !

2020.01.17 | 13:38

11

Както често става, "новинарите" бъркат със заглавията !

Защото са полуграмотни, а боклучавите им шефаве, плащат на прочетена новина, а не за качествен продукт !

краси футбол

2020.01.17 | 14:04

20

Променете формата на първенството.Тото витаги го е имало.

Добави коментар

Водещи новини