Валери Симеонов: Предлагам забрана за извършване на лотарийни игри от частни фирми

  • 17 януари 2020 12:13

  • 972
  • 2
© Булфото (архив)

Предлагам забрана за извършване на лотарийни игри от частни фирми. Това каза лидерът на НФСБ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 във връзка с внесените от него Закон за хазарта. Той поясни, че законопроектът е доразвитие на този, който е внесъл през юни 2018 г.

Симеонов обърна внимание, че законът е бил талантливо замотан. "В момента предложих един още по-съвършен вариант, в който вкарвам идеите от предния закон", поясни Симеонов.

Валери Симеонов: Търкането на билетчета е проказа

"На първо място предлагам забраната за извършване на лотарийни игри от частни фирми. Редно е това да бъде държавен монопол, както е в много държави от ЕС. Тогава е гарантирано, че част от печалбите, ще отиват в спортен тотализатор и за спортни цели. За здравето на нацията. Нещо, което в момента не е факт. Частните организатори на лотарийни игри нямат никакви задължения по досега действащите сервилни за тях закони", каза още Симеонов. По думите му законопроектът ще даде много сериозен тласък на спорта в България.

"Втората идея ви е добре позната. Тя е още от предния законопроект. Това е продажбата на всякакви талони, билети и други средства за организиране на лотарийни игри да се извършва само в лицензирани обекти. Желанието е да се ограничи масовата продажба навсякъде", уточни още Симеонов.

Васил Божков години наред плаща по-ниски държавни такси и така спестява стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?

"Третото, което вкарваме в този закон е ограничението на продажба на лотарийни билети, талони и прочее в радиус по-малко от 300 метра от учебни заведения, детски градини, университети. Останалата част от закона регламентира етапите, през които трябва да бъде реализирано прекратяването на лицензите на тези фирми, които в момента имат такива и гарантирането на изплащането на печалбите", обясни още Симеонов.

Припомняме ви, че през 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър Георгиев се държи повече от странно, пазейки пълно мълчание по темата. Според изнесените обвинения от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под пълното въздействие на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария" както и в Еврофутбол, Евробет, и др. Многократно са възпрепятствани множество оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случайте с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна практика трябва да бъде един път за винаги прекратена и държавата е необходимо да се намеси решително.

Последвайте канала на

Novini.bg
972 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ххх

2020.01.17 | 14:36

2

Най-после едно смислено предложение.Сега ще стане ясно кой стои зад БКПмафията и кой граби народа заедно с нея....

2020.01.17 | 12:33

1

narode ne viarvai na prestapnici tova e samo trik za da vi zamajat ocite I da izkarat pari badete sigurni kato si vzemat parite shte zabraviat za vsiakakvim zabrani.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини