Братя Найденови: Божков се разтрепери и заяви - ще ви ликвидирам

  • 10 януари 2020 13:25

  • 23732
  • 11
Братя Найденови: Божков се разтрепери и заяви - ще ви ликвидирам
©

Хазартният бизнес в България от години следва две неписани аксиоми – работи се без медиен шум и не се влиза в конфликт с Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от. И двете бяха нарушени в края на миналата година. Тогава стана ясно, че след 26 години партньорство братята Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан се опитват да се разделят с Божков. Не особено приятелски, ако се съди по поредица анонимни и неприятни публикации за семейството и последвалите интервюта на Цветомир НайденовЦветомир НайденовЦветомир Найденов е роден на  28 февруари 1973 година в София. Изучавал е Счетоводство и контрол в.

Това пише в-к "Капитал" в свой анализ по темата за разрива в отношенията между братята Цветомир и Боян Найденови и Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от. Официалният повод за шумния хазартен развод според Найденови е заплаха за убийство, отправена им от доскорошния бизнес партньор. Както обаче често става и при истинските разводи, в историята най-вероятно е замесен и трети. Хазартът е силно регулиран от държавата бизнес и ако някой иска да го пренарежда, трябва да има подкрепа от възможно най-високо ниво. В една от версиите за случилото се на първоначален етап в историята участва собственикът на "Нова телевизия" и "Лудогорец" Кирил Домусчиев. Подобна подкрепа от близък до властта би обяснила неочакваната увереност на братята Найденови да скочат срещу Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от.

 

Цветомир Найденов: Ние сме първите, които се осмелиха да се опълчат на Васил Божков за 30 години

 

Раздялата на голям бизнес между доскорошните партньори е сигурен факт, но за разлика от войната Пеевски - Цветан Василев тук едва ли държавата ще е склонна да жертва едната страна. По принцип институциите, които имат отношение към случая - прокуратурата, финансовото министерство и комисията по хазарта, са напълно достатъчни, за да се смени разпределението на силите на този пазар. Но и козовете на Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от не са малко - той може да изкара на протест хиляди фенове на "Левски", да спре огромните рекламни суми за близката до властта "Нова тв", както и да изкара на загуба свързваната с Пеевски "Лафка", която е един от основните дистрибутори на "Национална лотария".

Вероятно това е и причината действията на държавните органи, които имат отношение към случая, до момента да са по-скоро предпазливи. Срещу Божков са внесени няколко сигнала в различни институции, като преди Коледа Специализираната прокуратура обяви, че е започнала разследване, а финансовият министър Горанов обеща проверка дали лотариите на Божков са спестили данъци. Покрай публичните "престрелки" стана ясно, че двете частни лотарии, в които мажоритарен собственик е Божков, години наред са плащали по-ниски държавни такси и така са си спестили стотици милиони левове. Засега обаче изглежда, че управляващите не са решили какво точно да предприемат и по-скоро тупат топката.

 

Братя Найденови: Когато Efbet започна да печели, Божков ни сложи в черния списък и поиска бизнеса ни
 

Липсата на остра реакция - агресивни действия на прокуратурата и комисията по хазарта, показва, че може да се е случило и нещо по-особено - братята Найденови да са имали подкрепата от близък до властта играч в началото на своята офанзива, но после да са я загубили.

Залог за стотици милиони

Досега семейство Найденови са попадали във фокуса на медиите рядко и най-вече в контекста на "Еврофутбол", където имат дял от около 17% и където до лятото на 2019 г. Боян НайденовБоян НайденовБоян Найденов е роден в София. Боян Найденов и брат му Цветомир Найденов започват семеен бизнес с е един от управителите. Причината донякъде е, че се смяташе, че съдружниците в хазартните фирми на Божков действат като един организъм под неговата шапка - във всички дружества той държи поне 51% лично или през приближени лица. Освен това по разказ и на Найденови, и на други хора от сектора силното влияние на Божков върху ресорния регулатор - Държавната комисия по хазарта (ДКХ), през годините му осигурява лост за натиск върху останалите играчи на пазара и му гарантира почти монополно положение в някои сегменти, като например лотариите с билетчета (т. нар. моментни лотарии) и офлайн залаганията.

Затова и сега раздялата е толкова драматична - силните и неоспорими дори и от политиците (спомнете си неуспешния опит в парламента да се ограничи рекламата на лотариите) позиции на Божков в този сектор за известно време изглеждаха разклатени.

 

Васил Божков

Залогът не е малък - по различни оценки хазартният бранш завърта годишни обороти между 2 и 3 млрд. лв. В сектора обаче по-важен е показателят GGR (Gross Gaming Revenue) - приходи от продажби, след като се изплатят печалбите от залози, а те възлизат на стотици милиони левове. Точна оценка на сумата няма, но в интервю за "Медиапул" преди време изпълнителният директор на компанията, която стои зад "Национална лотария" Димитър Ганев обяви, че само това дружество печели по 100 млн. лв. годишно. Заетите в хазарта са хиляди, а секторът е и един от големите спонсори в спорта и рекламодател в медии. Найденови например са основен спонсор на футболното първенство (Efbet лига), на "Лудогорец" и твърдят, че изливат около 25 млн. лв. на година в българския спорт. "Национална лотария" пък години наред е най-големият рекламодател в "Нова тв", като там според източници от пазара става въпрос за суми от около 20 млн. лв. годишно. Много спортни сайтове също разчитат на пари от сектора. Накратко - публичното разместване на пластове, собственост и влияние в хазартния сектор в момента може да има пряко или косвено отражение и върху други бизнеси и затова се следи с особен интерес.

Сблъсъкът

Конфликтът между Найденови и Божков по разказ на братята (другата страна засега запазва медийно мълчание) избухва през лятото на миналата година. Те твърдят, че на 12 юни той заплашва тях и Кирил Домусчиев "с убийство". Цветомир НайденовЦветомир НайденовЦветомир Найденов е роден на  28 февруари 1973 година в София. Изучавал е Счетоводство и контрол в твърди, че на тази дата той, брат му и баща им са имали среща с Божков, на която той им иска да му прехвърлят мажоритарен дял от целия си бизнес или да му плащат по 10 млн. лв. на година като вид такса спокойствие. "Каза, че не се държим партньорски спрямо него. Тогава аз го попитах защо зад гърба ни е наел помещението на бившата дискотека Night Flight в София, тъй като ние бяхме пред подписване на договор за него за игрална зала. Тогава той побесня. Разтрепери се. Каза: чувам, че искате да правите бизнес с Домусчиев. Да не мислите, че ще стоя така да ви гледам. Ще ви ликвидирам вас и Киро като Манол Велев, Тони Наумов и Йордан Динов. Нямаме запис от този разговор, но той има", твърди Цветомир НайденовЦветомир НайденовЦветомир Найденов е роден на  28 февруари 1973 година в София. Изучавал е Счетоводство и контрол в пред "Капитал".

 

Цветомир Найденов: Васил Божков ни каза буквално - ще ви ликвидирам заедно с Кирил Домусчиев като Манол Велев, Йордан Динов и Тони Наумов
 

Той допълва, че след случката се е срещнал с брата на Кирил Домусчиев Георги и му е разказал за заплахата. "Капитал" изпрати и въпроси до Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, но той не отговори на тях. Кирил Домусчиев също не пожела да коментира.

Според Найденови през годините Божков многократно им е искал да му прехвърлят дялове от създадени от тях фирми - или под заплаха да не получат лиценз от ДХК, или с обещания за общи бизнес партньорства, без да инвестира собствени средства. "Това му е един от методите – създава ти проблем и ти в един момент се съгласяваш на условията му срещу помощ", твърди Боян НайденовБоян НайденовБоян Найденов е роден в София. Боян Найденов и брат му Цветомир Найденов започват семеен бизнес с. Заплахата за убийство обаче за братята е преляла чашата и след 12 юни решават, че искат да се разделят с Божков. Междувременно, пак по техни думи, той изпраща в дружествата, които са общи с него и през които оперират десетина зали, спецпрокуратура и данъчни. В определени медии ("Труд", "24 часа", "Уикенд") започват да се появяват неподписани публикации за Цеките (прякора на баща им), представящи ги в не особено добра светлина, като включително твърдят, че срещу Efbet има разследвания в други държави (невярно като информация), а баща им е бивш сътрудник на ДС (което е факт).

 

Как българи се опитаха да купят румънски журналисти
 

Междувременно братята твърдят, че са засилили мерките за сигурност на тях и семейството си, наели са си адвокатска кантора и са изградили "цялостна стратегия как да се отбраняват". В началото на декември, по думите им, входират в Главна и Специализирана прокуратура три сигнала срещу Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от - за заплаха за убийство, за изнудване и за данъчна измама. Те посочват, че са изпратили сигналите и до няколко чужди посолства, като това за данъчната измама е и на вниманието на Министерството на финансите, НАП и на Комисията за защита на конкуренцията.

Стига се и до няколкото медийни интервюта на Цветомир НайденовЦветомир НайденовЦветомир Найденов е роден на  28 февруари 1973 година в София. Изучавал е Счетоводство и контрол в, в които той представя тяхното виждане за конфликта и разказва за неплатените хазартни такси от частните лотарии на Божков. "Публичността е нашият вид застраховка... Развръзката (от конфликта - бел. ред.) е юридическа раздяла с Божков в компаниите, в които имаме обща собственост", казва Найденов. През октомври му предлагат срещу дела си в "Еврофутбол" (малко под 17%) да получат дяловете си в 10 игрални зали, в които в момента имат обща собственост. Засега няма постигнато съгласие. 

Поводът

Според една от версиите за конфликта повод за него е станал рекламният бюджет на "Национална лотария" в "Нова телевизия". Според различни източници на "Капитал" през последните години парите на хазартната компания в медията правят разликата между печалба и загуба на цялата медийна група. В първите години на лотарията бюджетът е над 30 млн. лв. Около старта на процедурата по продажба на "Нова телевизия" обаче компанията на Божков спира целия си бюджет. Едно от обясненията за това е, че бизнесменът е имал интерес да купи медийната група и е спрял парите, за да намали цената й. В крайна сметка компанията беше купена от Кирил Домусчиев, и то за доста високата цена 185 млн. eвро. Над половината от сделката беше финансирана с банкови кредити.

 

Спецпрокуратурата започна да разследва фирми на Васил Божков
 

След оттеглянето на бюджета на "Национална лотария" обаче новите собственици се оказаха с практически губеща компания, без възможност тя сама да изплаща кредитите, които са обезпечени с активи от други бизнеси на Домусчиев. Започнаха опити приходната част от баланса на "Нова" да се подобри. Един от тях беше акцията на ГДБОП срещу кабелните оператори през юни миналата дали декларират реалните си абонати и съответно плащат авторски права на телевизиите. Вторият и много по-сериозен опит беше за връщането на рекламния бюджет на "Национална лотария" в "Нова телевизия". Според различни източници в него са участвали както Домусчиев, така и неявният му съдружник Пеевски. Двамата очевидно са били убедителни, защото Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от в крайна сметка се съгласява да върне съществена част от бюджета. Това обаче не става веднага и по време на "преговорите" Домусчиев използва аргумента, че ако Божков не се съгласи, той ще направи конкурентна лотария.

Според един източник на "Капитал" някъде по това време въпросът е бил обсъждан и с братята Найденови, с които той се познава покрай футболното първенство. Същият източник твърди, че тогава започва публичната част от конфликта. Дали обаче братята Найденови продължават да играят заедно с Кирил Домусчиев е един от ключовите въпроси в тази история. Един източник на "Капитал" твърди, че това вече не е така и собствениците на Ефбет са оставени сами. Те също отричат този сюжет да е свързан със собственика на "Нова".

"Не познаваме Пеевски, Борисов, Доган, Нинова, Тръмп, Путин. Нито сме се чували, нито сме си разменяли мейли", казва Цветомир НайденовЦветомир НайденовЦветомир Найденов е роден на  28 февруари 1973 година в София. Изучавал е Счетоводство и контрол в и допълва: "Никога не сме планирали хазартен бизнес с братя Домусчиеви." "Когато сме се виждали с братя Домсучиеви, темите са "Ефбет лига", "Лудогорец" и "ЦСКА 1948", твърди Найденов. Той си обяснява заплахата за убийство на Божков с факта, че "вече сме толкова големи и самостоятелни, че не може да ни заграби".

 

Цветомир Найденов: Васил Божков ме заплаши с убийство
 

Семейството казва, че в плановете им е да направят офлайн компания за залагания в България сами. На практика тя би била директен конкурент на "Еврофутбол". Твърдят и че не са търсели подкрепа от никого, преди да започнат да се еманципират от Божков. "Когато си 30 години в хазарта, нямаш нужда от никого", заявява Боян НайденовБоян НайденовБоян Найденов е роден в София. Боян Найденов и брат му Цветомир Найденов започват семеен бизнес с.

Пасът на държавата

Последната дума в този спор обаче може да се окаже тази на държавата. Ден след като Mediapool съобщи, че властите проверяват сигнал за несъбрани 250 млн. лв. от хазартни такси от най-голямата частна лотария - "Национална лотария", финансовият министър Горанов заяви, че е започнала проверка.

"Имаме сигнал, че Комисията по хазарта през годините така е определила начина на организиране на игрите на един от операторите, че това води до спестяване на таксата по Закона за хазарта. Тези твърдения трябва да бъдат проверени. Голям обем информация получихме и Агенцията държавна финансова инспекция ще провери дейността на Комисията по хазарта. Чакам резултатите", заяви Горанов пред bTV. На теория, ако проверката на АДФИ покаже, че има нарушение, може да се стигне до отнемане на лиценза на частните лотарии. Тънкият момент е, че това ще повдигне и въпроса за отговорността, която трябва да понесат и всички ръководни кадри в хазартния регулатор от 2015 г. насам.

 


Александър ГеоргиевАлександър ГеоргиевАлександър Георгиев e роден през 1971 г. Има висше юридическо образование от СУ "Св. Климент, председател на Държавната комисия по хазарта (ДКХ)

На 20 декември пък Специализираната прокуратура обяви, че след получен сигнал е образувала досъдебно производство "за извършено през декември 2017 г. в София престъпление" за изнудване. Прокуратурата е поискала справки от ДКХ за налагани принудителни административни мерки на "Ефбет" ООД (общо дружество на Божков с Найденови, което на практика няма дейност), "Еврофутбол", "Ефбет партнерс", "Нове холдинг", и "Еврофутбол лимитед" (настоящo Brobet Limited, собственост на Найденови, но за година в миналото дял в него има и Божков). От Министерство на финансите пък е изискана информация за извършвани данъчни ревизии и проверки на същите дружества, както и за "евентуално влезли в сила ревизионни актове и за проведени принудителни изпълнения за събиране на публични вземания".

 

Разривът между съдружниците в Еврофутбол Цветомир Найденов и Васил Божков е факт
 

Фактът, че има някакво движение след сигналите на Найденови, обаче съвсем не означава, че държавата е решила какво да прави с казуса. Според източници от управляващите едно от колебанията е дали държавата да не забрани частните лотарии и да остави тази дейност само за тотото. Това няма да е прецедент - в повечето държави от ЕС държавата е монополист на пазара на лотарии, те са оправдани с някаква цел (като в България подкрепата на спорта), а създаването на частни дружества не е разрешено. Най-вероятно обаче това ще остане само идея. Засега по-скоро изглежда, че управляващите нямат намерение да инициират разместване на пластове в този сектор.

Стефан Найденов и синовете му Цветомир и Боян са едни от най-големите собственици на хазартен бизнес, но през всички години са стояли встрани от медиите. Разводът с партньора им Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от ги накара да говорят публично. Ето и бизнес историята, разказана от двамата братя пред "Капитал".

 

Горанов разпореди проверка на комисията по хазарта за несъбрани 250 млн. лева

 

Фамилията започва хазартен бизнес още преди 30 години, днес основното им дружество е в Малта (Brobet Limited) - и работи под бранда Efbet, но имат и близо 80 игрални зали, като към днешна дата по техни данни годишният им бизнес е около 120 млн. евро (брутни постъпления от залози минус изплатени печалби). През тези години чест партньор в дружествата им e Божков. Първото им начинание е компания за спортни залози и игрални зали от есента на 1990 г. Три години по-късно, в навечерието на първата хазартна регулация в България, започват да търсят партньор - канят първо Илия Павлов, после Александър Найденов, който е собственик на "Олинеза", но след липса на интерес се обръщат към Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от, тогава техен конкурент с казино на границата с Гърция и с план за сходен нов бизнес. Той приема, става основен собственик в "Еврофутбол" с 60%, а фамилията си задържа 40%. Найденови твърдят, че са търсили партньор не заради позиции в държавата, а за финансиране и по-бърз растеж на бизнеса, които Божков обещал, но не осигурил. През 2002 г. пропорционално те продават 49% от "Еврофутбол" на гръцката "Интралот" на Сократис Кокалис.

Другият им съвместен бизнес с Божков е "Евробет" (при създаването Найденови държат 32%, после покрай "Лотария България" към 2006 г. е свит на 12%, а седем години по-късно изцяло излизат), която също е продадена на Кокалис по същия модел през 2016 г.

 

Efbet пред БТА: Efbet не е и никога няма да бъде на Васил Божков

 

Последните години основният бизнес на Найденови е онлайн платформата за спортни залагания и игрални зали под бранда Efbet. Първо за интернет бизнеса през 2002 г. е бил поканен и Божков, той не е проявил интерес. Фамилията стартира самостоятелно през 2004 г., но десетина години по-късно Божков придобива контрол от 60% над малтийското дружество за онлайн залози. Найденови днес наричат това влизане рекет и твърдят, че пари не са получили, а устните уговорки с Божков (за възвръщане на инвестицията на Найденови от цялата печалба, за нова съвместна лотария и за нова обща фирма за наземни спортни залагания) не са спазени. "През 2016 г. Малтийската хазартна комисия ни каза, че Божков не може да участва в дружество с хазартен лиценз в страната, защото не отговаря на изискванията им", казва днес Цветомир НайденовЦветомир НайденовЦветомир Найденов е роден на  28 февруари 1973 година в София. Изучавал е Счетоводство и контрол в. Така малтийското дружество отново става фамилна собственост. Днес Найденови казват, че основният им бизнес е от български клиенти, но работят и на съседни пазари и планират експанзия в много страни в Европа, а в бъдеще смятат да се върнат и в офлайн спортни залагания.

Novini.bg
23732 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Ххх

2020.01.11 | 13:43

11

Ама да са трепат по бързо че чакат други на тяхното место да лапат секи знае какви хора държат най-големите пости в една държава проституцията ,комара ,наркотиците ит.н ясно е че, всичките са в лайната.

Джон

2020.01.10 | 20:40

10

Мафиотска

Гост

2020.01.10 | 19:33

9

Така е в мафията трябва да се изтрепете мошенници

2020.01.10 | 17:22

8

Държава няма. Бандитите командват.

diadoto

2020.01.10 | 14:52

2

Тези братя са измамници и не спират да тровят хората с гадните си реклами навсякъде. Божков поне е класа.

Гост

2020.01.10 | 16:18

7

Единственото класно нещо от тоя престъпник би било да пукне възможно най-скоро. И пак ще е прекалено късно.

искаш да кажеш

2020.01.10 | 15:57

5

БАНДИТ ОТ КЛАСА ...

2020.01.10 | 16:07

6

za vsicko tova sluginskiat vestnik na cecko cvetanov vece ni pisa podrobno no iavno te rabotiat na poracki koito im plati za nego shte ni pishat po deset pati.

fan

2020.01.10 | 15:50

4

Найденов разплака толкова хора, ..и да трепери Черепа, идва и твоя ред, няма да те остави. Няма да е лично той, ама ще се разболееш и ти, както ограби хората

gost

2020.01.10 | 15:11

3

И в Русия започнаха проблемите когато големи бизнеси трябва да се поемат от наследниците на руските олигарси. Дори някои от тях не искат да оставят бизнеса на децата си. Странна работа. Никой не знае защо, държавна тайна.

Пипо

2020.01.10 | 14:17

1

Ужас! В какъв свят и в каква държава живеем само!

Добави коментар

Водещи новини