Младен Червеняков: Необходима е промяна в политиките на Балканите

  • 24 април 2019 08:05

  • 296
  • 0
Младен Червеняков: Необходима е промяна в политиките на Балканите
© Кадър: БНТ

Ако проследим събитията през 20-ти век, ще видим, че е имало 11 въоръжени конфликта на Балканите, от които 9 сме предизвикали самите ние. Изобщо Балканите винаги са оприличавани на буре с барут, обясни в сутрешния блок на БНТ Младен Червеняков, бивш посланик в Черна гора.

Засилването на проблемите между Косово и Сърбия, въвеждането на такси върху сръбските стоки, споровете за изпълнението на ангажимента към Белград, всичко това са неща, които пораждат напрежение. В глобален мащаб също предстоят огромни промени и ние не трябва да си затваряме очите за това. Тези промени налагат приемането на един нов глобален договор, тъй като очевидно е, че установеният модел до преди 20-30 години претърпя доста сериозни удари, коментира Червеняков.

Необходима е една промяна на политиките, така че да отговори на предизвикателствата - нарастващото неравенство, проблемите в съответните държави. Аз по-скоро бих потърсил причина във всяка една от държавите. Примерно, създаденият Съюз в Сърбия започна като протест срещу действия спрямо опозицията, медиите, сега поставя преди всичко искания за избори по нови правила. Аз мисля, че при едни предсрочни избори партията на Вучич отново ще спечели мнозинство, категоричен е Червеняков.

В Албания, след 1990 г. почти няма избори, които да не са оспорени от опозицията. Очевидно е, че там предстоят събития, свързани с укрепването на върховенството на закона и т.н. В Черна гора има една умора от близо 30-годишното управление на Мило Джуканович, допълни бившият ни посланик в Черна гора.

Гърците по стар обичай се опитват икономически да навлязат във всички балкански страни, не само в Македония и това което ние трябва да направим е с плюсовете, които постигнахме от българското европредседателство да засилим икономическите връзки и така наречената свързаност, завърши Червеняков.

Последвайте канала на

Novini.bg
296 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини