Любчо Нешков: Президентските избори в Северна Македония бяха първите географски, а не политически

  • 22 април 2019 08:48

  • 510
  • 0
Любчо Нешков: Президентските избори в Северна Македония бяха първите географски, а не политически
©

Резултатите от президентските избори в Северна Македония бяха очаквани. Големият въпрос е за втория тур, защото не е ясно дали ще бъде постигнат необходимият ценз от 40%, за да бъде избран президент, защото не е ясно дали ще бъде постигнат необходимият ценз от 40%, за да бъде избран президент. Това коментира Любчо Нешков в ефира на БТВ.

По думите му това е проблем, пред който страната вече беше изправена при референдума. Според всички експерти, включително и на Световната банка, в Северна Македония има 800 000 души разлика в избирателните списъци. „Тези хора реално не живеят в страната“, обясни Нешков.

„Това бяха първите географски, а не политически избори, защото основната тема не бяха политиките, за които отговаря президента, а Преспанският договор“, отбеляза Нешков.

Според него изводите от това са няколко. По думите му първият е това, че страната е доказала, че има капацитет да организира демократични и свободни избори. „Независимо кой ще бъде избран, за първи път страната ще има безспорен президент“, каза той.

Според Нешков вторият извод е свързан с известно разочарование от управляващите, особено в икономиката и заради липсата на реформи в сигурността. Според Любчо Нешков тези избори са и лебедовата песен на албанския национализъм.

„Този модел на албанските етнически партии се разпада, малката разлика между Стево Пендаровски и Гордана Силяновска-Давкова се дължи на тихия бойкот на партията на Али Ахмети. Но с този бойкот идва и неговият край като политически фактор вече 30 години”, отбеляза Нешков.

Той посочи още, че по време на кампанията България се споменава като положителен пример и от двамата кандидати. „Не трябва да пропускаме шанса си за влияние в региона”, категоричен беше Нешков.

Мая Йорданова
510 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини