Главният секретар на ДСБ сменил името си, издирван е за имотни измами

  • 08 април 2019 11:13

  • 2584
  • 4
Главният секретар на ДСБ сменил името си, издирван е за имотни измами
© Facebook

Главният секретар на Демократи за силна България Емил Мачиков е сменил фамилията си и е бил издирван за имотни измами, преди да започне политическа кариера под новото си име. Това показва съвместно разследване на телевизия Европа и сайтът breaking.bg.

Историята стартира през далечната 2006 г. Тогава настоящият партиен ръководител Емил Мачиков, известен по това време с името Емил Ивов Илиев, се запознава с живелия дълги години в Германия Константин Мавродийски. Под предлог, че ще му помогне за изграждане на строителен бизнес, Емил Илиев сключва договор с компанията на Константин Мавродийски „Кристиан 98“ ЕООД и заедно създават дружеството „Здравен инженеринг“ ООД. Управител е именно Илиев, както и собственик на 90% от капитала от 5000 лв. Дейността на дружеството се съсредоточава около изграждането на два строителни обекта в столичния квартал „Манастирски ливади“ – „Здравец 1“ и „Здравец 2“.

Технически директор на строежите е бащата на Емил – Иво Илиев. С което започват и проблемите… за Константин Мавродийски. Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски: „Казусът беше такъв, че той беше инвестирал една сериозна сума в проекти жилищно строителство в „Манастирски ливади“, т.нар. проекти „Здравец 1“ и „Здравец 2″. И ми разказа една история, която, ако мога да преразкажа с две думи – неговите партньори го бяха измамили. Измамата се състои в това, че той е дал едни пари, които се харчат за други неща и не влизат в проекта“. Според Мавродийски 420 000 лв. фирмен капитал е използван от Емил Илиев и баща му за извършване на основен ремонт на негов апартамент на ул. „Гурко“ 25 в София, комплексно саниране на фасадата на 5 етажна сграда на същия адрес и ремонт на вила, намираща се в село Коняво, област Кюстендил.

„Имаше слухове, че е организирал саниране на сградата и съм чувал, че са възникнали някакви проблеми“, обясни съсед на Емил Илиев. Нещо повече, отново с фирмен капитал е закупен луксозен джип на лизинг, чиято стойност с лихвите надхвърля 200 000 лв.

Според Мавродийски техническият директор Иво Илиев е оправдал изразходването на 264 000 лв. от капитала на „Здравец инженеринг“ ООД с „изплащане на задължения към „опасни лица“. Кои са опасните лица, на които фамилията Илиеви е изплатила над 260 000 лв. – не става ясно. През август 2010 г. Емил Илиев, известен днес като Емил Мачиков, е изключен от дружеството, на което допреди това е бил управител. След това от фирмата губят връзка с Илиев, въпреки, че завеждат гражданско дело за част от сумите, за които се твърди, че са били отклонени.

Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски: „Получихме изпълнителен лист, но ЧСИ-то не успя да го намери. Така или иначе не последва нищо, защото това лице нямаше нищо на свое име, нямаше имущество“. С излизането на Илиев от касата на дружеството изчезва и сумата от 370 000 лв. Заради изчезналите суми срещу бившият строителен предприемач и настоящ политик е образувано и досъдебно производство през 2012 г. Борислав Вълчев, адвокат на Константин Мавродийски: „То беше спряно, тъй като Емил Илиев не можеше да бъде открит“.

Защо Илиев не е могъл да бъде открит? Според разкази на негови съпартийци в ДСБ в този период той не е присъствал в страната. Така се стига до 6 юни 2013 г., когато Емил Ивов Илиев става Емил Ивов Мачиков. Самоличността му бе потвърдена и от Вероника Цветкова, бивш счетоводител на ужиления Кристиян Мавродийски.

Вероника Цветкова: -Разпознавате ли това лице и с какво име ви е известно то? -Да, това е господин Емил Ивов Илиев. Познавам го като управител на фирма „Здравец инженеринг“ ЕООД“. След смяната на името през 2013 г. Илиев, вече Мачиков, се впуска в политиката. Още през февруари 2014 г. е назначен от Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и за главен секретар на на партията Демократи за силна България. Преди дни Кънев категорично отхвърли възможността в редиците на „Демократична България“ да има извършители на престъпления.

Радан Кънев: „Хората, които са на отговорни позиции в „Демократична България“ в момента нямат престъпни петна в миналото си, включително тези, които са участвали във властта“.

Освен близък до Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и, Мачиков придружава Атанас Атанасов на конференциите на Европейската народна партия. Близък е и до общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева, както и до колегата й Иво Божков. В събота пък Мачиков, известен преди като Емил Илиев, бе сред основните лица по време на регистрацията на Демократична България за европейските избори.

Последвайте канала на

Novini.bg
2584 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ленчето - офшорката

2019.04.08 | 12:54

4

Къде е Радка Дълбоката да каже какъв е тоя измамник в неговата партия....

то е ясно,

2019.04.08 | 11:23

1

че ако не е престъпник ,няма как да бъде политик от 30 години насам.

опорна то4ка

2019.04.08 | 11:26

3

Да се внушава: " Всички са маскари " ! По смело работи !

2019.04.08 | 11:25

2

Много такива мишки имаме.

Добави коментар

Водещи новини