Симеон Сакскобургготски посети Република Северна Македония по покана на Зоран Заев

  • 01 март 2019 15:20

  • 2708
  • 3
Симеон Сакскобургготски посети Република Северна Македония по покана на Зоран Заев
© Пресофиса на Н.В. Цар Симеон II

На 25 и 26 февруари 2019 г. Цар Симеон посети Скопие по покана на министър-председателя на Република Северна Македония Зоран Заев и президента на Международната фондация “Борис Трайковски” Вилма Трайковска. Поводът беше отбелязване на 15 години от смъртта на бившия президент Трайковски. Това съобщиха от пресофиса на Н.В. Цар Симеон II.

Припомняме, че бившият президент загина в самолетна катастрофа на 26 февруари 2004 година, недалеч от Мостар. На 25 февруари президентът Георге Иванов покани на обяд в резиденцията си Негово Величество, г-жа Трайковска, бившите президенти на Хърватия Стипе Месич, на Албания Алфред Моиси и на Румъния Емил Константинеску. След обяда Царят участва в дискусия на тема ,,Лидерство, основано на ценности - от принципи до реализация‘‘, организирана от външния министър на Република Северна Македония Никола Димитров в памет на Борис Трайковски.

Негово Величество сподели някои от спомените си за срещите, които е имал с покойния президент. Двамата се познаваха от времето, когато Царят беше премиер. През 2003 г. Цар Симеон бе на официално държавно посещение в Република Македония и с президента Трайковски обиколиха почти цялата страна. Същата година македонският президент гостува на Негово Величество в Двореца “Врана”.

На 26 февруари Цар Симеон участва в молитвена закуска, дадена от премиера Зоран Заев. Негово Величество говори за ролята на вярата за един държавник, а също така и за значението на историята. „Всеки занимаващ се с публична дейност в полза на хората, трябва да познава добре историята. Това е един от лостовете, с които се предотвратява повтарянето на едни и същи грешки през годините.”, заяви Царят.

По-нататък в изказването си той изтъкна значението на мира и разбирателството между хората и подчерта, че много често, проблемите, които имаме тук на Балканите, особено за по-малките държави идват от т.нар. Велики сили.

„Президентът Трайковски сподели веднъж с мен мнението си за термина Балкани. Оттогава аз го замених и никога не използвах Балканите, поради негативната конотация, която вече носеше това название. Използвах и използвам Югоизточна Европа”. На края на своето изказване Негово Величество с тъга посочи, че днес той дори не знае къде е погребан баща му Цар Борис ІІІ и за жалост никой не прави нищо, за да се разбере. След закуската официалната делегация, гостите и семейството се поклониха на гроба на Трайковски и Царят поднесе венец.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2708 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Димитър Кънев

2019.03.02 | 18:14

3

Другарят Цветанов критикува Радев.Да яма Радев не е бил МИЛИЦИОНЕР като Цветанов.

Димитър Кънев

2019.03.01 | 22:55

2

А бе пустиняк до кога ще наричате Симеон "величество"той е най обикновен мошеник и крадец.Заем му се подмазвам нещо но да не изпити нещо.Няма да се очния ако Симеон предяви някакви претенции към Македония.Е материални най естествено.

Умник Гюро

2019.03.01 | 16:02

1

Няма нищо нередно в термина Балкани. Напротив, Балкан е име-топоним, тясно свързан и насочващ към арийския произход на великия Български народ. Логично е германо-евреинът Симеон Кобургота-Кохари да не иска да употребява арийско-българското име "Балкани".

Добави коментар

Водещи новини