Цветанов: В Закона срещу изпирането на пари правата на гражданите ще бъдат защитени

  • 21 февруари 2019 15:15

  • 378
  • 2
Цветанов: В Закона срещу изпирането на пари правата на гражданите ще бъдат защитени
© Булфото (архив)

Парламентът ще направи баланса в Закона срещу изпирането на пари, убеден съм, че няма да застрашим репутацията на страната, но същевременно ще защитим правата на всички български граждани. Това обяви лидерът на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа по време на брифинг в Народното събрание след среща с Висшия адвокатски съвет.

„Когато приемахме закона, ние създадохме работна група в българския парламент и това е практика във всяка една от ресорните комисии. В тази работна група участваха всички заинтересовани лица, които имат отношение както към прилагането, така и също и към изпълнение на съответните задължения, които са разписани в него. В работната група ние успяхме около 70% от законопроекта, който беше внесен от Министерски съвет, да бъде коригиран на база ефективността на работната група. Искам да направя едно изключително важно уточнение, защото референтите и участниците в работната група в първоначалния вариант на вносителя на този законопроект, изключенията, които са предвидени в директивата, които ние предлагаме в този закон, не съществуваха. Това, което направи работната група да можем да се съобразим с тези изключения, които са предвидени в директивата и те намериха място в сега приетия закон“, заяви още Цветанов.

Той допълни, че са се договорили ДАНС, адвокатурата в България да участват в работата на работната група, която ще започне работа във вторник от 13.00 ч.

„За да можем преди влизането в сила на тези разпоредби от май месец тази година, да можем да сме направили всичко възможно на първо място да успокоим адвокатурата, да не се правят тези погрешни тълкувания и внушения, че се създава някакво доносничество спрямо ДАНС на всички техни клиенти. Това, което ние ще се постараем да направим на база преамбюла на директивата да гарантираме, че тя ще се изпълни 100 % и няма да има репутационна щета за държавата“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той припомни, че приетото законодателство срещу изпирането на пари е основен приоритет на всяка една държава членка на ЕС.

„Страната ни в момента има и други ангажименти за присъединяване към валутния съюз, това също е една от причините да бъдем много внимателни и да не създаваме допълнителни напрежения или пък да създадем такива условия, в които при една проверка от всички тези органи да се окаже, че в страната не сме приели необходимите промени, свързани с директивата“, допълни още Цветанов.

Според Цветанов клиентите на адвокатите трябва да са спокойни, че интересите им ще бъдат защитени.

,,Когато има настроения и казуси, сме готови да ги решаваме, а не да казваме, че няма да водим никакъв разговор по каквото и да било тема", допълни още Цветанов.

Последвайте канала на

Владимир Василев
378 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.02.22 | 09:49

2

Защо чак сега. ВАдвС мълча почти година за ЗМИП. Опитите за изменения в закона за адвокатурата са неуспешни заради пасивността на Висшия адвокатски съвет.От 21.01.2015г. Зид на ЗА в НС ...........сега сме 22.02.2019г.Нов гаф на ВАдвС от 21.02.2019г. Проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата изготвен от Висшия адвокатски съвет , който е изпратен на Софийски адвокатски съвет за получаване на становища от членовете на Софийска адвокатска колегия.Текстът на проекта е орязан и цензуриран.Видно е че ВАдвС гледа интересите на брокерите на имоти,счетоводителите,нотариусите и др., но не и на Адвокатите.След години на надежда за рефорна ............а бе просто казано, да те е срам да си Адвокат. Делегатите да искат оставката на целия ВАдвС. Ооостааавка....Ооостааавка...

Огнян

2019.02.21 | 17:56

1

Вярваме ти Цвърки щом ти се оправи с шесте апартамента няма страшно

Добави коментар

Водещи новини