Парламентът ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО (видео)

  • 20 февруари 2019 10:30

  • 604
  • 4
Парламентът ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО (видео)
© Булфото (архив)

Единодушно със 140 гласа "за" парламентът ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония. Това стана в присъствието на председателя на Събранието на Република Северна Македония Талат Джафери. 

Депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и "Воля" приветстваха Северна Македония и подкрепиха ратификацията. Управляващите отбелязаха отсъствието от пленарна зала на групата на БСП в този исторически момент. 

В доклада на Комисията по външна политика се посочва хронология на процеса по присъединяване. През април 2008 г. в Букурещ на Срещата на върха на Организацията на Северноатлантическия договор е взето решение да бъде отправена покана към Република Македония за присъединяване след намирането на взаимно приемливо решение на спора с Република Гърция за името на страната. Този процес и процедурите по изпълнението на достигнатия компромис приключиха с ратифицирането на подписаното на 17 юни 2018 г. споразумение от Преспа от парламентите на двете държави, съответно на 11 януари 2019 г. от Република Северна Македония и на 25 януари 2019 г. от Република Гърция. На тази основа проектът на Протокол към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония е одобрен от Северноатлантическия съвет на ниво постоянни представители на 28 януари 2019 г. На 6 февруари 2019 г. Протоколът е подписан от държавите - членки на НАТО в Брюксел.

Република България активно допринесе за решението за включване на Република Северна Македония в засиления диалог за партньорство с НАТО още през 2008 г. В двустранен план, с подписания на 1 август 2017 г. в Скопие Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество България препотвърди подкрепата си за евроатлантическата интеграция на Република Северна Македония. Ратифицирането на Протоколa към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония е потвърждение за провежданата от Република България последователна политика за установяването на трайна сигурност и просперитет в региона, се посочва в доклада на комисията. 

С влизането в сила на настоящия Протокол Генералният секретар на НАТО ще отправи покана към правителството на Северна Македония да се присъедини към Алианса. Северна Македония ще стане страна по Договора от датата на депозиране на своя документ за присъединяване. Настоящият протокол ще влезе в сила, след като всяка от страните по НАТО уведоми правителството на САЩ за неговото приемане. 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на заяви в пленарна зала, че България последователно подкрепя членството в НАТО на страните от Западните Балкани. Членството на Северна Македония в НАТО бележи нов етап от сътрудничеството между нашите страни, посочи тя. България ще продължава да окуражава и подпомага Северна Македония по пътя към членство в Европейския съюз, каза тя и изрази увереност, че преговорите ще започнат през юни 2019 г. Захариева изрази "увереност, че правилните поуки от грешките в миналото са направени и бъдещето пред нас е общо, така както е общо и нашето минало".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
604 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гост

2019.02.20 | 10:44

1

Такива важни решения за България рядко се вземат..

MinervaRichardson

2019.02.20 | 10:44

2

Трябва да получавате пари онлайн от дневната си, като завършите проста работа с вашата работна станция за няколко часа на ден, получавате по $ 238 на всеки час и получавате такса всяка седмица, докато избирате работата си.

В този момент опитайте това ...>>>> w­w­w­.­W­e­­b­J­o­b­­3­3.­c­o­m

2019.02.20 | 10:48

3

Позор: БСП по коминтерновски бойкотира ратифицирането на протокола на Македония за членство в НАТО

2019.02.20 | 11:03

4

Талат Джафери нали е турско-арабско име ,как може човек с подобно име да заеме такава
висока длъжност след президента и премиера???????????????? ТАМ НЯМА ЛИ ПАТРИОТИ ПОДОБНИ НА НАШИТЕ ОБЕДИНЕНИ.?????? ОЩЕ МНОГО ТРЯБВА ДА УЧИМ ОТ ЕДНА СТРАНА ЗА ДЕМОКРАЦИЯ,ПРАВА ТОЛЕРАНТНОСТ, СВОБОДИ КОЯТО ОЩЕ Е ИЗВЪН ЕС

Добави коментар

Водещи новини