Парламентът ще ратифицира Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО

  • 20 февруари 2019 07:42

  • 282
  • 1
Парламентът ще ратифицира Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО
© Novini.bg

Парламентът ще ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Северна Македония. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание.

На ратифицирането на документа в пленарна зала ще присъства председателят на Събранието Талат Джафери. Протоколът към договора беше подписан на 6 февруари в Брюксел.

Поканата към Северна Македония за присъединяване дойде след разрешаването на спора с Гърция за името на страната и подписването на Преспанския договор на 17 юни 2018 година. На 11 януари Събранието в Скопие завърши процедурата за изменение на Конституцията на страната, а на 25 януари двустранното споразумение беше ратифицирано от гръцкия парламент.

На 15 януари 1992 година България първа призна официално независима Македония, а на 1 август 2017 година беше подписан Договорът за добросъседство между двете страни.

Протоколът към Северноатлантическия договор ще влезе в сила след като всяка от страните уведоми САЩ като депозитар за изпълнението на вътрешните процедури. Република Северна Македония ще стане 30-ият член на НАТО.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.02.20 | 07:49

1

УЖАС за Путя,смРадев и комунетата!

Добави коментар

Водещи новини