Кораби от Втората постоянна противоминна група на НАТО ще посетят Варна

  • 21 февруари 2019 12:27

  • 343
  • 0
Кораби от Втората постоянна противоминна група на НАТО ще посетят Варна
© Булфото (архив)

Кораби от Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2) ще посетят Морска гара Варна от 22 до 25 февруари 2019 г., съобщиха от пресцентъра на министерството на отбраната.

Групата включва кораби от Военноморските сили (ВМС) на Германия (FGS WERRA), ВМС на Турция (TCG AKCAKOCA), ВМС на Румъния (ROS LT LUPU DINESCU) и ВМС на България – минен ловец Цибър. Целта на съвместното плаване на корабите от Алианса е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили и да допринесе за морската сигурност в Черно море.

За времето на развръщането на групата в Черно море са предвидени визити в пристанищата Варна и Констанца, както и участие в противоминното учение „Посейдон” от 1 до 8 март.

Командир на групата кораби е капитан ІІ ранг Мартин Шварц. Командир на кораб за управление WERRA е капитан ІІІ ранг Робърт Леман, командир на минен ловец AKCAKOCA - капитан ІІІ ранг Мерич Кобак, командир на базов миночистач LT LUPU DINESCU - капитан ІІІ ранг Йонут Диакону и командир на минен ловец „Цибър“ - капитан ІІІ ранг Лъчезар Иванов. На 22 февруари 2019 г. командирът на групата, придружен от командирите на кораби, ще се срещне с кмета на Община Варна и със заместник-командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Корабите от Втората постоянна противоминна група на НАТО ще застанат на Морска гара - Варна. На 23 и 24 февруари, събота и неделя, те ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на гр. Варна, всяка сутрин от 10:00 до 12:00 часа и следобед от 14:00 до 16:00 часа. При качването на корабите на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.

Филип Епитропов
343 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини