Георг Георгиев се срещна с д-р Сейед Аббас Арагчи, заместник-министър на външните работи на ИР Иран

  • 30 януари 2019 17:47

  • 244
  • 1
Георг Георгиев се срещна с д-р Сейед Аббас Арагчи, заместник-министър на външните работи на ИР Иран
©

Заместник-министър Георгиев днес проведе среща с д-р Сейед Аббас Арагчи, заместник-министър на външните работи на Иран.

Срещата между двамата заместник-министри премина в духа на традиционно добрите отношения между България и Иран. Г-н Георгиев подчерта, че през 2017 г. бе отбелязана 120-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения, което доказва наличието на дълбоки и основани на взаимно уважение връзки между България и Иран: ,,Ценим диалога и връзките между нашите две страни. Осъществените през последните години посещения на високо равнище и обменът на делегации допринасят за идентифициране на конкретни области за взаимодействие.

Заместник-министър Георгиев отбеляза със задоволство активното сътрудничество в сферата на туризма, културата, образованието, младежта и спорта и др. Изтъкна, че съществува неизползван потенциал в търговско-икономическата област. България с оглед на членството си в ЕС и стратегическото географско разположение представлява мост, свързващ Изтока и Запада: ,,Мисля, че това е тема, която касае както търговския стокообмен между България и Иран, така и търговско-икономическите отношения на Иран с ЕС. На територията на България се пресичат пет от осем транспортни коридора.“

Заместник-министър Георгиев отбеляза, че България като външна граница на ЕС, която се справя изключително добре в опазването на сигурността от гледна точка на урегулирането на миграцията, високо цени усилията, които Иран полага в противодействието на миграцията и трафика на наркотици“.

Д-р Аббас Арагчи изрази благодарност за гостоприемството на българската страна, като отбеляза, че съществуват предпоставки за задълбочаване на сътрудничеството в редица сфери от взаимен интерес както в двустранен план, така и по въпроси от международно и регионално значение.

Двамата заместник-министри обсъдиха също необходимостта от запазването на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, а също и кризите в региона на Близкия и Средния изток, в това число ситуацията в Сирия и Афганистан.

Последвайте канала на

Novini.bg
244 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tsvetan lazarov spasov 7406087068

2019.01.30 | 18:47

1

ei bulgari vishtego na mama i na tati detenceto kakuv e hubavecpomazvanneto i minetite do kade vodiat are uspeh

Добави коментар

Водещи новини