Илияна Йотова: Не можем да си позволим повече разхищение на националния ресурс (снимки)

  • 28 януари 2019 11:07

  • 1698
  • 9
Илияна Йотова: Не можем да си позволим повече разхищение на националния ресурс (снимки)
© Novini.bg

Българите зад граница не са по-стари и по-нови мигранти, те са представители на българската нация и култура. Не можем да си позволим повече разхищение на националния ресурс. Трябва да си отговорим на въпроса как да ги запазим тук и как да върнем тези, които са заминали. Това каза вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , по време на отчета на дейността си през последните две години, предаде репортер на Novini.bg.

"През 2018 г. се срещнахме и работихме заедно с българите от историческите диаспори, САЩ, Южна Америка. Те ни казаха, че е необходима цялостна държавна политика – от създаване на условия за изучаване на българския език до създаване на предпоставка за тяхното връщане в страната. Първият приоритет е запазването, развитието и разпространението на българския език, защото съществува реална опасност от изчезването му в българските диаспори“, заяви Йотова.

Вицепрезидентът добави, че има нужда от по-последователна политика. „Искаме ново училище в Одеса. Мрежата от съботно-неделните български училища трябва да се разшири. В момента има 362 такива училища, които се спонсорират от България, и над 70 частни. Предлагаме създаването на национален фонд, който да подпомага тези училища. Той може да бъде част от друг голям национален фонд за подкрепа на българите зад граница“, обясни вицепрезидентът.

Йотова посочи, че всяка година български училища в чужбина завършват образованието си, но България не им подава ръка.

„Готови сме с концепция за създаване и на Български културен институт. Концепцията ни е въз основа на международния опит. Проучени са практиките на всички представени у нас културни институти. За тази цел имаме институционалното съгласие на другите институции в държавата.

"Искаме изграждане на световна мрежа за връзка между българите по света, както и гише за връзка с българската държава. Това, което предлага нашият екип, е пилотният проект. Надяваме се да имаме последователи“, каза Йотова.

Тя посочи, че е време вече да бъде променена политиката към българите в чужбина. „Българите зад граница не бяха питани за нищо. Необходима е държава, която се грижи за своите граждани. По улиците виждаме агресия и оцеляване поединично. Имаме нужда от каузи. Отговорността на нашето поколение е запазване на българската нация", подчерта Йотова.

 

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1698 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
другари

2019.01.28 | 11:17

1

Шампионите по нищоправене ( и яко харчене ) говорят .... за разхищение на национален ресурс ???!!! Ми ,закриваме идиотската президентска институция и спестяваме повече от доста национален ресурс ! Става ли ?!

Умник Гюро

2019.01.28 | 11:40

2

Комунистите от БКП/БСП-терористи, партията на свиня Илияна, отнеха бъдещето на поколения българи и ги изгониха в чужбина. Сега тази червена свиня лее крокодилски сълзи и се изкарва светица, милееща за прокудените деца... Анатема, рижав боклук!

2019.01.28 | 11:46

3

3 мандата на майка си в шундата ли бяхте или не можахте да спасите България защото щяха да ви смажат с дъжд от камъни ако не бяхте избягали позорно от властта. Баста!!!

Ловецът на комунисти

2019.01.28 | 11:55

4

Най-важното е изчезването на комунистическата зараза от пределите на Велика България.

50на50

2019.01.28 | 12:18

5

Боже, боже, слез и си събери вересиите! И тия двамцата си мислят че всичко започва от тях. А пропо, къде им е големият шлем? Как без шлем? О, извинете, абе Р.Р. не може да си свали каската от чугунената кратуна (комунистическа), какъв шлем чакаме? Макар, че сякъш е узрял, толкова е червен, че даже посинява леко от злоба! Но какво да прави човека, като Корна (червената крадлива принцеса със синьото сърце) яко го ръчка в ребрата! Яхнала червената кобила, тя ги ръчка с остена, като Белчо и Сивушка в известния разказ. Мъка!

Анонимен

2019.01.28 | 12:31

6

Кои сте вие бе-президент и вице, че ще давате акъл какво да прави легитимно избраното правитество с парите ,които то вкара в хазната и кото вие на времето грабехте и сушехте- мръсници долни!!

Обикновен

2019.01.28 | 14:22

8

Воняща герберска тор, да мълчиш и да ходиш да лапаш на Тиквата

2019.01.28 | 14:01

7

Всичко е така, както се констатира от опозицията, независимо коя е тя. Но констатациите са до момента в който докопат властта. После забравят за тези проблеми, нахлузват розовите очила и започват да обясняват как всичко е наред, колко добре се справят и как държавата цъфти и връзва под тяхното управление, а лошата опозиция иска да "счупи" държавата.

Умник Гюро

2019.01.28 | 14:23

9

Комунистите от БКП/БСП-терористи, партията на свиня Илияна, отнеха бъдещето на поколения българи и ги изгониха в чужбина. Сега тази червена свиня лее крокодилски сълзи и се изкарва светица, милееща за прокудените деца... Анатема, рижав боклук!

Добави коментар

Водещи новини