Акад. Георги Марков: Президентът да свика КСНС за ромите, а политиците да подпишат, че спират да купуват гласове от тях

  • 14 януари 2019 17:48

  • 6029
  • 15
Акад. Георги Марков: Президентът да свика КСНС за ромите, а политиците да подпишат, че спират да купуват гласове от тях
© новини архив

Академик Георги Марков е български историк, преподавател, автор на много книги и публикации на исторически теми. Бил е 10 години директор на Института по история към БАН. Той е един от 11-те български академици, подписали апел за защита на държавността по повод на жестокия побой над наш командос от двама цигани във Войводиново преди дни.

- Акад. Марков, днес ромите, организирани от партии и неправителствени организации, вдигаха лозунги, че са погазени заветите на нашата национална икона - Васил Левски за единение на нацията. Какъв е вашия коментар на това?


- Със заветите на Левски днес всеки може да се заиграва и да ги тълкува по неправилен начин. Апостола иска да се изгради българска държава, в която всички да са равни пред законите. За съжаление циганската общност в по-голямата си част в последните 30 години бе приучена, че може да живее над закона и неоспорим принос затова имат доста от гражданските т.нар."правозащитни организации". Жалко е, но повечето от циганите, разбира се, не всички, смятат, че могат да живеят за сметка на другите, да се прехранват и живеят на помощи, някои от кражби и т.н.. Така че болшинството от тях са твърде далече от заветите на Левски за единна държава, в която всички спазват законите и са равни пред него. Правозащитниците, които са добре платени, аз познавам такива, да бъдат така добри да не сквернят лика на Левски.

- Вие сте един от академиците, подписали преди дни едно писмо-апел в защита на устоите на държавността, в частност и на военния министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността по повод на това, че в началото на годината във Войводиново бе зверски пребит командос от двама цигани. Защо подкрепихте това писмо?


- Защото жестоко бе пребит български ефрейтор, не посмял да се защити. И защото аз потомствено съм свързан с военното дело и история на България, не мога да бъда равнодушен към подобни прояви, които далеч не са редки и изолирани случаи. Потресаваща е статистиката, че 82-ма полицаи са били бити от цигани. Те се страхуват да реагират срещу беззаконията, обръщат им гръб и гледат да не се занимават. Защо? Ами защото идели избори и всичките партии им треперят за гласовете. Това е толкова срамно! Ми то избори има непрекъснато. Роми вече си имат организации, които търгуват гласовете им и сами се предлагат на партии.


- Писмото наред с вас е подписано и от известния кардиохирург проф. Александър Чирков, който е от ромски произход. Как си обяснявате това, че дори той не подкрепя онези от своите, които открито газят законите?


- Той е един интелигентен, образован човек, който много добре знае за какво иде реч. Крайно време е вече и трябва да се заложи на задължителното образование сред ромите, кой каквото ще да говори. Помним недалечните години, когато циганите работеха, повечето имаха поне основно образование. А сега знаят само да повтарят, че имат права. Да, ама имат и задължения. В автобуса редовно те не си плащат билетите, били бедни. Покрай тях обаче в градския транспорт също не пътуват богаташи. Но хората работят и спазват правилата и законите.


- Какъв е изходът от създалата се ситуация, има ли решение? Няма ли да стане страшно, ако патриотите изкарат своите привържаници по площадите?


- Спокоен съм, защото зная, че патриотите имат една линия, която никога не преминават в такива конфликти, доказвали са това неведнъж. Решението на проблема обаче е политическите партии да спрат да купуват цигански гласове. Сега е времето и мястото президентът да покаже, че може да е обединител на нацията. Той трябва спешно да свика лидерите на всички партии на КСНС и да подпишат клетвени декларации, че повече няма да правят търговия с гласовете на ромите. Да спрат да ги хрантутят и ухажват. Законът забранява тази порочна търговия, но е публична тайна, че я има и сега все едно държавата я признава.
Децата обезателно трябва да се вкарат в училищата, за да бъдат научени всички до едно, а не само някои, както сега, че не е редно българите да ги хрантутят, а те само да раждат деца, за да се издържат от помощите. Така повече не може, искаме справедливост.

Аделина Делийска
6029 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2019.01.14 | 23:19

10

На този академик Марков явно Каракачанов му е обещал нови медали и награди,та много активно взе да се изявява и да пише писма ту на премиера,ту на президента,но нищо не казва,а сигурно знае кой е кмета на Войводино,как са привлечени тези роми години наред и за кого са гласували и дали до сега не са виждали ,че съществува такъв проблем,дали не знае колко пари управляващите дават за училищата на ромите,но полза никаква и дали сега тези така наречени учени не се опитват предизборно да дадат едно рамо на един вицепремиер

Явно

2019.01.25 | 17:47

15

И аз така мисля.

Гост

2019.01.25 | 17:44

14

Като ми кажете кой колко купува, аз ще преценя доколко познавате ситуацията.

Станимир

2019.01.14 | 20:00

7

Супер глупава новина. Въпросният академик или не е запознат със ситуацията в България или е прекалено голям мечтател.

Борко

2019.01.15 | 08:49

13

На супер глупав човек всичко му е супер глупаво, но най-вече животът му

гост

2019.01.14 | 23:55

12

Какъв КСНС искате или целта ви е пак да хвърлите вината върху президента,що не тръгнете из страната вие интелектуалците,да видите от къде и от кого ромите се научиха да не работят,да крадат,кой пише и приема законите за социалните помощи,детски,помощите за социално слаби кой ги раздава,дали не са министри,депутати,а по места са на почит и уважение от кметовете на управляващите,режат дърва,минават с каруците покрай полиция,общини,кметства и никой не ги вижда и не ги закача,затова явно сте се объркали щом пишете разни писма за да благодарите и на кой,на тези които са виновни за този проблем,включително вие и цялата политическа система

2019.01.14 | 23:34

11

Академик Марков и вие останалите учени и интелектуалци, много добре Кеворкян ви пита,защо точно сега се сетихте за този проблем,нали вие "уж" сте ума на държавата,къде бяхте 20-30 години, та нито веднъж не намерихте време да се заемете с този въпрос,да не би през това време да е нямало побоища,кражби,неграмотност сред ромите,или сега целта ви пак не е с чисти намерения, защото как ще разписват партиите,че няма да купуват гласове,нали по конституция и закона за изборите това е забранено и всеки ,който ги нарушава да си носи отговорността,какви писма пишете също,човек когато убива,бие,краде има полиция,прокурори,съдебна система и трябва да си носи отговорността си,а не вие да се правите на герои ,но явно тясната ви връзка с вицепремиера ви кара да го издигнете на висота

справедливост

2019.01.14 | 22:39

9

българските учители ги пускат да минават класовете,без да могат циганите да пишат и четат и изобщо не знаят българската история...гадните учители мъчат само българските деца,защото нямаме права в собствената ни държава

Жоро

2019.01.14 | 22:11

8

Колко от коментиращите тук са академици? Типични дребосъци, които са готови да плюят по всеки, който е постигнал нещо. Слушайте си чалгата и яжте бой. Изглежда това заслужавате.

2019.01.14 | 18:35

6

Те много добре знаят за какво го подписаха .

2019.01.14 | 18:33

5

Марков ,прочети какво е написал Кеворкян за вас които подписахте тоя апел !!! Хайде на алъш - вериша !!! Идват избори

2019.01.14 | 18:30

4

АКАД. МАРКОВ ДА ПОДПИШЕ ЧЕ НЕ Е РАБОТИЛ ЗА ДС И АКО СЕ ОКАЖЕ НЕВЯРНО ДА БЪДЕ ЛИШЕН ОТ НАУЧНИ ТИТЛИ И ОСТАВЕН НА МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ.

Добави коментар

Водещи новини