Йотова: И аз, и президентът Радев няма да бъдем съглашателската институция, която да подпира изпълнителната власт

  • 27 януари 2019 19:41

  • 3178
  • 8
Йотова: И аз, и президентът Радев няма да бъдем съглашателската институция, която да подпира изпълнителната власт
© Кадър - БТВ

Да съхраняват и развиват българския национален интерес.

Tова пожела вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , на българските евродепутати, които ще влязат в ЕП през май. „Няма лошо, че сме от различни партии – така и трябва да бъде. Нюансите са различни, идеологията е различна, но има нещо, което се нарича български интерес и той трябва да бъде съхраняван и развиван”, каза тя в предаването „120 минути” по БТВ. На въпрос как гледа на отношенията между Президентството и правителството, тя отговори, че двете институции работят нормално, но подчерта: „Това, което няма да допуснем – и аз, и президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, е да бъдем съглашателската институция, която да подпира изпълнителната власт, да приглася на изпълнителната власт. Ще чуваме, ще слушаме, това, което те ни казват, ще казваме на глас, ще се опитваме да коригираме политики, нека те да преценят”.

Утре между вицепрезидента и президента Радев ще се проведе среща, на която Йотова ще представи своята концепция за политика към българите в чужбина. „За последната една година моята кауза е единението на българите. Занимавам се преди всичко с нашите сънародници зад граница. Това са над 3 милиона българи. За мен те не са другите българи. Ние сме едно и нямаме никакво право да пилеем повече този потенциал”, добави вицепрезидентът.

В тази връзка Йотова отговори и на въпрос, свързан с руския милиардер Сергей Адониев, който през 2008 г. получава българско гражданство. Миналата година гражданството му беше отнето, а от ДАНС заявиха, че са стартирали процедурата след постъпила в агенцията информация. „С моя подпис гражданството беше отнето след обоснованата преценка и оценка на нашите служби за сигурност. Сигналът за това е пристигнал доста късно. Доколкото разбирам в момента, в който е дадено гражданството през 2008 година, нашите служби за сигурност не са разполагали с тази информация”, коментира Йотова.

Други пък все още чакат да получат гражданство. Сред тях е и арменката Рузанна Ташчян, която е със статут на постоянно пребиваваща. Преди повече от година Ташчян подава документи и все още чака за български паспорт. Посочи също така, че законът за придобиване на българско гражданство трябва да бъде променен. Йотова заяви, че откакто е на поста си няма нито едно българско гражданство, издадено заради т. нар. „устойчиви инвестиции”.

„За мен най-сериозният аргумент е въпросът за сигурността на българските граждани. Докато ние не изчистим всички спорни въпроси около една личност, докато не бъдат извършени всички проверки, указ няма да бъде издаден. В случая с тази жена няма как да ви разкрия в студиото пред нашите зрители какво е естеството на проверката, която беше извършена – не е в полза нито на обществото, нито на нея самата, но съвсем скоро тя ще може да пътува”, каза Йотова.

На 16 януари Европейският парламент подкрепи идеята европейските фондове да бъдат обвързани с върховенството на закона. Йотова заяви, че изцяло подкрепя идеята, но според нея крайното решение трябва да бъде взето „малко по-плуралистично”: „Да не стане така, че утре този механизъм също да бъде част от злоупотреби с т. нар. върховенство на закона. Още повече, че последните два мандата на ЕК са изключително политизирани. Отношението към едно правителство според неговата политическа представителност е различно. Затова казвам, че трябва още малко да се доизкусури текста”.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3178 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
ами питай

2019.01.28 | 08:48

8

дотук един гербер заработва стотинки за кифла, поради липса на качества да си намери работа.....

Анонимен

2019.01.28 | 07:00

7

И тая пръдла се прави на голям политик както президента си! Сякаш не знаем какво прдставляваше....

info/info

2019.01.28 | 01:15

6

Ама много набирания прави нашия президент, превъртане ли направи на онзи лост? А Кубрат Пулев разбрах, че може челни стоики да прави.

2019.01.27 | 22:21

5

Ти и шофьорът на руски самолет направихте Президентството на партийна централа! Такива Президенти и вицепрезиденти, които се борят като озверели от глад партизани срещу законно и демоктратично избраното от НАРОДА правителство, Не са нужни на България! Най-добре ще е да се премахне тази длъжност!!

2019.01.27 | 20:43

4

ТИ И РАДЕВ ЩЕ БЪДЕТЕ ИМПИЧНАТИ

2019.01.27 | 20:42

3

смърт за социализма

2019.01.27 | 20:41

2

ВИЕ ПОДПИРАТЕ ГНУСНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ОТРЕПКА БЕСЕПЕ

Умник Гюро

2019.01.27 | 20:10

1

Тази рижава комунистическа свиня не е работила и един ден в живота си. Само поучава българите колко хубав е комунизма/социализма. Анатема, болшевишка пачавро.

Добави коментар

Водещи новини