Румен Радев не спря да критикува властта, създава специален съвет, за да бори блокажа в страната (снимки+видео)

"Преди две години с г-жа Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , бяхме натоварени с отговорни длъжности от 2 млн. българи. Втората година е година на илюзионна стабилност и ерозия на доверието. Президентската институция често бе последната бариера за лобисткото законодателство при безотговорни политически действия", каза по време на отчета си държавният глава Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, предаде репортер на Novini.bg.

"През 2018 г. продължих активно да отстоявам българската позиция по световния и европейския дневен ред. 12 държавни глави посетиха страната по моя покана, проведох десетки срещи с високопоставени държавни служители", отчете той.

 

"Днес България се намира в критичен момент на своето развитие. Българската демокрация губи позиции. Последните критици в ефира се притискат с инструментите на властта. Доверието в парламента е на изключително ниско ниво. Законодателният процес става непредвидим и елиминира гражданското участие. Лобисткото законодателството безцеремонно замества обществения интерес. Липсва отчетност и отговорност в управленските решения и това се увеличи като обхват. След като обществото не реагира на 500 млн. лв. за язовири без обсъждане и обществени поръчки, защо да не се дадат по същия начин 1,3 млрд. за магистрали. Последната година беше похарчен изкуствено формиран излишък без критерии и прозрачност. След като стана практика НС да прегласува своите решения по разпореждане на Министерски съвет, защо да не се прегласува и финансовата рамка и да платим много повече за изтребителя? След като може еднолично да се изхвърлят фирми от обществени поръчки, защо така еднолично да не може да се избере и изтребителя? Ние изхвърляме европейските участници от проекта за нов боен самолет и правителството за европейско развитие на България твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически“, заяви Радев и посочи, че това засилва усещането за корупция, лични интереси и зависимости.

"Свикнахме скандалите у нас да се вихрят с годините", добави още държавният глава.

"Наложих вето на 7 закона. Но ветото не е акт за противопоставяне на Народното събрание, а възможност за истинско законодателство. С всяко едно от наложените вета отстоявах конституционно признати ценности, които са в името на българското общество. Парламентът се съобрази само с едно от тях и то спести огромни средства на българските данъкоплатци. Пет пъти сезирах Конституционния съд, като в единия случай Народното събрание само отмени тихомълком сезираните от мен разпоредби“, обясни Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

По една от най-ярките теми, по които се конфронтира той с правителството, беше изборът на нови бойни изтребители.  Ето какво каза по нея: "Бутафорният конкурс за изтребителя извади на международната сцена порочния стълб на управление на България". "За конкурса за изтребител беше изготвен документ с нереално съдържание, който да вкара в заблуда обществото и народните представители", съобщи Радев.

"Днес апелирам КПКОНПИ, Прокуратурата и МВР да навлязат и в старателно отбягвания периметър на властта", заяви Радев по време на пресконференцията. „Успехите, които афишира властта, не променят живота на мнозинството българи към по-добро. Мантрата за стабилност и икономически растеж на България – който между другото е в дъното на Югоизточна Европа, стабилно ни закотвя на европейското дъно. Топенето на нацията е факт и при това с драматични темпове. Бягството на младите в чужбина не спира, македонизират се цели общности по социален признак, който се усложнява и етнически. По последни данни на БНБ 2018 г. е истинска катастрофа за чуждестранни инвестиции, а затварянето на предприятия е трайна тенденция“, каза той.

Държавният глава посочи, че целта на управлението е повишаване на жизнения стандарт и качеството на живот. „Но каквито и съвременни модели да прилагаме обаче, тази цел е обречена, ако не извършим най-важното – радикална промяна на политическата среда и на стила на управление. Оттам идват и чувството за обреченост и безпътица, емиграцията и демографската катастрофа. Крайно време е да се разграничат корумпирани от ограбени, механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени и да включат не само формална проверка на имуществените декларации на политиците, но и какви пари харчат и имат ли подставени лица за придобиване на пари и имоти у нас и чужбина. За да върви обществото ни напред, трябва да се възстанови доверието на гражданите в държавността, а това неизбежно преминава през възмездието – безкомпромисно преследване на поробителите", каза президентът.

Държавният глава съобщи, че формира Съвет за стратегическо развитие на България с участието на интелектуалци и специалисти. Той ще трябва да предложи алтернативи на институционалния блокаж и на икономическия и идеен застой на страната. Съставът на Съвета ще бъде обявен с указ в идните дни, съобщи Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

„От началото на своя мандат следвам много кредото – законност, справедливост и просперитет. България затъва в институционална безпътица и утвърждаването на закона е първото нещо, което трябва да направим – да пречупим корупцията, да отвоюваме свободата на словото, да върнем усещането на гражданите за сигурност и справедливост. А всичко това започва с безкомпромисно прилагане на закона. Въпросът за предсрочните избори вече не е дали, а кога“, каза още Радев.

Коментари

 1. 2019.01.28 | 14:20

  Въобще някой вярва ли на Румен Грипена!? А и той нищо не предлага. А и да предложи, той не е изпълнителна власт, за да може да направи нещо. Общи приказки и слогани. Човек изложил се и с това, че е прикрил инцидента с баща си, с комисионната от Грипен и с това, че е назначил любовницата на 2 трудови договора, плащани с народни пари. И най-вече - спуснат от чужда държава чрез Решетников. Още с назанчаването си е бил зависим от чуждо разузнаване. как ще убеди хората, че работи за България!?

  1. 2019.01.30 | 16:56

   Той получи само 2 049 260 гласа. От тях само малка групичка му „вярват” вече.

  2. 2019.01.28 | 21:53

   Да ти вярваш ама трола дежурен лайняр на герб не вярва понеже е джендар и не знае какво е това мъж!

  3. 2019.01.28 | 17:37

   Вярваи вярвай тя пенсията от 200лв и 20 ст си върви.

  4. 2019.01.28 | 14:50

   Аз вярвам на Румен Радев! И още 2 499 999 българи!!!

 2. 2019.01.28 | 19:18

  тц тц - с кого по точно да ни обединява с гербавата мафия ли ?? БЛАГОДАРЯ !!

  1. 2019.01.30 | 15:34

   Гербава мафия?? В България има само една мафия и тя е червена!

 3. 2019.01.29 | 17:33

  Аз вярвам на Румен Радев! И още 2 499 999 българи!!!

 4. 2019.01.29 | 15:56

  Добре, какво да прави президента, да си мълчи ли, за престъпленията, който се извършват в България, от политическата класа - МАФИЯТА!?!

 5. 2019.01.29 | 15:15

  Румен Радев е мъж на място, почтен организиран и честен. Не може да трае тия240 човека които я ходят на работа я не , за да гласуват каквото им спуснат лидерите им. Точно такъв президент ни е нужен, да критикува, иначе мамините соросоидчета и техните тролове няма да има по кого да плюят.

 6. 2019.01.29 | 13:18

  УУУУУУУ! ДОЛУУУУУУ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Цвъко - ПРЕЗЕДЕНТ!!!!

 7. 2019.01.29 | 11:45

  TKZS to go zakriha no ovtsete sa ostanali v BOLGARIA Gospodin Prezident;Takav narod koito pozvoliava ba BB i sie da go machkat,unijavat i kakvo li ne niama shans.Yvno im haresva sexa na TIKVATA. GOSPODIN PREZIDENT VIE STE DOSTOEN BALGARIN

 8. 2019.01.28 | 20:02

  Радев е рядко злобен, заядлив и п.рост фатмак.

  1. 2019.01.28 | 21:50

   а твоята мутра вмирисана сланинеста пращи от положителна енергия бах ти трола мизерен гербав

 9. 2019.01.28 | 10:46

  Радев е кукла на конци а кукловод Нинова.

  1. 2019.01.28 | 21:46

   КОНЦИТЕ ГИ ДЪРПА ДЕЖУРНИЯТ ТРОЛ НА ГЕРБ А САЙТА Е НА ПОДЛИЯТ Цвинокио!

  2. 2019.01.28 | 21:17

   Боя се че конците са по дълги и идватот Москва От как му се скара Руския поп не смее да мръдне.

 10. 2019.01.28 | 11:55

  Г-н Президент,
  Очаквах да направите преглед на това, което сте направили за нацията и държавата.Да кажете какви са реалните резултати за обикновения българин и държавата от Вашите посещения.Г-жа Йотова говореше за обща и стратегическа икономическа визия за развитието на България, но при тази поляризация, на която сте поддържници едва ли ще се случи.
  Все пак и ние виждаме какво става в парламента. На България й трябва ОБЕДИНИТЕЛ, а Вие
  се задоволихте с ролята на опозиция. Ако мислите, че хората ще приемат безрезервно Визия за България, означава, че сте късогледи, за съжаление.

  1. 2019.01.28 | 21:11

   Поздрав за написаното.

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет