Вицепрезидентът Йотова: В 21-и век светът изпитва остър дефицит на общуване (снимки)

  • 30 октомври 2018 11:38

  • 580
  • 0
Вицепрезидентът Йотова: В 21-и век светът изпитва остър дефицит на общуване (снимки)
© Президентство

Новата световна система има остра нужда от обединение - не от конфронтация, от идеали, а не от безпринципност и правото на по-силния. Това каза вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , по време на откриването на международната конференция "Движението на необвързаните страни в многополюсния свят: неговата роля в поддържането и насърчаването на международния мир и сигурност" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"В 21-и век светът изпитва остър дефицит на общуване, на диалог - както в самите общества в границите на националните държави, така и на международната сцена", каза Йотова.

"Необходимостта днес от диалог и равнопоставеност е голяма, всички заедно да взимаме решения за общото ни бъдеще, такава, каквато е и идеята на ООН, която също често забравяме. Да преодолеем действащата тенденция големите и силните да взимат решения вместо всички останали. Ето защо Движението на необвързаните държави е толкова ценно днес, и независимо че има нужда от ново звучене, има нужда сигурно от нова организация, от нов статут и ново място, неговите принципи, ценности и идеи остават завинаги", заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Тя определи днешния свят като сложен, плашещ и изпълнен с несигурност. Вицепрезидентът посочи като парадоксално, че в 21-и век говорим повече от всякога за това, че имаме нужда от повече права, че има регрес. "Темата за погазването на основните човешки права е актуална във всяка държава по света, а при взимането на политически решения защитата на основни права остава винаги някак на заден план. Свободата, равенството, личната сигурност не могат да остават само на хартия, като част от бутикови документи. И тези лозунги и думи не са девалвирали в човешкото съзнание - напротив, имаме нужда от тях повече от всякога", посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Тя добави, че войните, мизерията и неравенството накараха милиони хора да потеглят към Европа в последните години. Старият континент не можа да се справи сам, и ако ние всички не потърсим общи решения, конфронтацията между обществата ни ще се задълбочава, посочи вицепрезидентът. По думите ѝ са необходими силни решения, диалог, взаимни компромиси, за да преодолеем насилието и омразата.

"Конфликтите в Близкия изток не изглежда да наближават своя край. Районът на Северна Африка е източник на миграция и транзит за милиони икономически мигранти и кандидати за убежище. Стотици хиляди загубиха живота си в Средиземно море, в пустините на път към мечтаната Европа. Над половин милион рохинги са избягали от Мианмар. Саудитски журналист беше зверски убит в Истанбул. Американец застреля 11 души в Питсбърг. И това е само ужасяващата, тъжна и тревожна хроника от няколко последни дни. Така изглежда страшната световна картина днес, нарисувана с богатата палитра от насилие, жестокост, недоимък, несправедливост, войни. И на този фон, повече от всякога - липса на диалог", каза Йотова.

По думите ѝ липсата на сигурност се превърна в глобално явление, а глобалните предизвикателства изискват и глобален отговор. Тя отбеляза, че дижението на необвързаните е глас в подкрепа на развиващите се страни на многостранни форуми. "И въпреки, че организацията носи своите вътрешни противоречия, тя работи за най-благородната кауза - борбата за мир", каза Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

От 25 държави през 60-те години на миналия век, вече 120 обединени в едно движение държави са в списъка и събират гласовете и волята на над 55 процента от световното население. И тази воля и енергия никой няма право да игнорира, каза Йотова. Те са незаобиколим фактор в ООН, без тях не може да бъде решен нито един голям международен въпрос. Същевременно Движението играе и важната роля на морален коректив, стана ясно от думите ѝ.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
580 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини