Нинова: С Националната пациентска организация се обединихме - болниците да не са търговски дружества

  • 11 октомври 2018 15:25

  • 1220
  • 2
 Нинова: С Националната пациентска организация се обединихме - болниците да не са търговски дружества
© БСП

С Националната пациентска организация се обединихме около нашето предложение- в здравеопазването да няма търговия, лечебните заведения да не са търговски дружества и ако искат да ползват обществен ресурс, да бъдат пререгистрирани по Закона за лечебните заведения. Тези, които искат да останат търговски дружества, може да се намери частен механизъм за финансиране". Това заяви лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за след среща с ръководството на организация, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.

Тя обясни, че по време на срещата са обсъдени много въпроси- като по част от тях е постигнато съгласие.

"Единодушни сме и по отношение на намаляването на ДДС за лекарствата, като начин за намаляване на цената за крайния потребител. Имаме висока степен на съгласие за регионално разпределение на здравната система", каза тя и допълни, че става въпрос за предложението на левицата за създаване на регионални структури.

Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за подчерта, че левицата е срещнала подкрепа и по отношение на заплащането на лекарския труд - да се намери начин за реално остойностяване на труда на лекарите и да се намери механизъм да се определят заплатите според квалификацията, опита и други критерии.

"Обща е и тревогата ни, че от досегашния модел, като чели най-много страдат пациентите. Именно тях трябва поставим в центъра на вниманието, когато обсъждаме новите реформи, така че те да бъдат хората, които ще получат достъп до здравеопазване, което е качествено и бързо", каза още Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Тя добави, че не може да товариш работниците с нова задължителна застраховка, а правителството да не плаща за администрацията, децата и пенсионерите, каквото е изискването на закона сега. 

"Настоящият здравен модел е изчерпан и не функционира по начина, по който очакваме. Предложената от министър Ананиев реформа не става", каза председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Той добави, че този модел е причина за всички изкривявания в здравната система - раздутата болнична помощ в големите градове, неравенствата по регионите и това, че за да оцелее една болница, трябва да прави повече търговия, отколкото медицина.

"В това отношение имаме пълно единомислие и считаме, че здравеопазването се нуждае от нов обществен и политически консенсус, нов обществен договор и дългосрочна визия за следващите 20 години", коментира той. Хасърджиев добави, че този договор трябва да гарантира няколко неща в системата.

"На първо място тя трябва да бъде солидарна и всички, които са здрави и работят, трябва да плащат своите осигуровки, съразмерно с доходите си, за да могат, когато се разболеят, да получат необходимото лечение. Искаме българският гражданин да бъде лекуван по европейските правила, максимално бързо и качествено, а не да минава от болница в болница и от пътека в пътека", отбеляза председателят на Националната пациентска организация.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1220 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Умник Гюро

2018.10.11 | 18:49

2
Българският народ трябва незабавно да се отърве от терористичната партия БКП/БСП. Тази терористична антибългарска организация продължава и днес войната срещу независима България. Тази терористична клика е финансирана директно от руско-болшевишките тайни служби, както и от еврейско-масонските банки на Ротшилд, Варбург, Шиф, Сорос, Рокфелер. Комунистите извън закона - сега!
b

2018.10.11 | 15:53

1
Кой я пита пък тази. Като си спечели изборите и започне да отговаря за здравеопазването тогава да казава какво да бъде.

Добави коментар

Водещи новини