Стартират спешни промени в НК заради незаконното производство на акцизни стоки (обновена)

  • 25 септември 2018 14:15

  • 31783
  • 0
Стартират спешни промени в НК заради незаконното производство на акцизни стоки (обновена)
© Novini.bg

Парламентът трябва максимално бързо да започне разглеждането на законодателни промени, които да преодолеят празнотите в НК във връзка с незаконното производство на акцизни стоки.

Това каза министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва във връзка с контрола на производството на акцизни стоки и необходимите в тази връзка промени в акцизното законодателство.

„Разбрах от главния прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в, че има определени празноти в Наказателния кодекс, които разбудиха нашия интерес. Целта на днешната среща беше да създадем организация на дефицитите в НК. Тук, според мен, ролята на Българския парламент е максимално бързо да започне разглеждането на законодателни изменения, които да преодолеят празнотите в наказателното законодателство, което да даде възможност за разкритие и поемане на наказателна отговорност за определен тип дейности“, заяви още министър Горанов.

Поставили сме срок до края на следващата седмица промените в Наказателния кодекс да бъдат на вниманието на народните представители, каза и министърът на правосъдието Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23.

Министър Цачева обясни, че в спешен порядък още в рамките на деня експертна група в Министерство на правосъдието заедно с представители на прокуратурата и на Министерството на финансите ще изработят промени в чл. 234 на НК, който предвижда наказателна отговорност за лица, които продават или държат на склад акцизни стоки без бандерол, но не и за лицата, които произвеждат такива стоки.
По думите ѝ е констатирано, че само чрез административно наказателните уредби не може да бъде предотвратено производството на акцизни стоки по начин, тъй в държавата липсва информация за нарушения до момента на проверките.

"Процентът на условните присъди не може да бъде мерило за наказателното производство",  каза от своя страна и главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в.  "Законът е предвидил възможността за неосъждани лица да се постановя условно осъждане. Това е нещо обичайно. Не ми се иска да тълкувам въпроса защо в закона има условно осъждане. Това осъждане е въпрос на правна техника и това има своето значение“, заяви той.
„За мен тези пропуски в законодателството не са констатирани сега. Сега имаме възможност да сме чути. За мен това не е нещо ново. Въпросът е идеите, намеренията и волята да са облечени в подходяща законодателна техника“, допълни още Цацаров.

Нелегалното производство на акцизни стоки е обект на административнонаказателна отговорност и според мен депутатите ще приемат да криминализираме това деяние,  каза от своя страна  председателят на правна комисия и народен представител от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов. „Заявявам волята на ПГ на ГЕРБ да съобразим разработката, която ще получим от експертна работна група. Ще очакваме резултата от тази група експерти, защото в конкретния случай идва ред за прецизиране на описанието на едно ново деяние. Към настоящия момент това деяние е обект на административнонаказателна отговорност. С оглед повишената обществена опасност и вредите, налагани чрез производство, смятам, че народните представители ще приемат деянието да бъде криминализирано“, коментира той.

Кирилов обясни, че е имало сериозен дебат в изменението на Данъчния осигурителен процесуален кодекс. По думите му това е добра база, за да бъде развита правната защита и наказателната политика по данъчните престъпления и в насока акцизните стоки. „В 16.00 часа ще докладвам на коалицията. А следващия вторник евентуално ще представя пред тях и готови текстове, за да получим съдействието им в парламента. Такова обсъждане не трябва да е популистко, а да обедини повечето парламентарни групи“, коментира Кирилов. „При всички положения комисията по правни въпроси ще обсъди законопроекта с необходимата сериозност, бързина и прецизност“, допълни той.

"Технологичната схема за лицензирането на данъчния склад на „Винпром Карнобат“ не съдържа крана, за който се говори", коментира още министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.
 "Не може на всеки ъгъл и  на всеки кран да се постави митничар. По-просто казано, такъв кран не е съществувал, когато е издаден лиценза и от него може да бъде извеждана стока без да е плащан акциз. Дали това е правено, предстои да бъде доказано“, заяви още той. „Една от първите инициативи на правителството на ГЕРБ беше да изведе една наредба, която да материализира съществуването на данъчни складове. Ако си спомняте Законът за акцизните и данъчни складове беше приет през 2007 година, но наредбата, която изискваше монтирането на измервателни уреди и лицензирането на данъчните складове се въведе чак през 2010 година. Това, че сега сме открили подобно нарушение е благодарение на добрата работа на Агенция „Митници“, допълни още министърът на финансите.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
31783 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини