Каракачанов: Започваме подготовка за позиция в подкрепа на Унгария в ЕС (видео)

  • 19 септември 2018 13:07

  • 1770
  • 0
Каракачанов: Започваме подготовка за позиция в подкрепа на Унгария в ЕС (видео)
© Булфото (архив)

Министерски съвет започва процедура по изготвяне на позиция на България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в които да се отрази, че България не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС за започване на процедура срещу Унгария по член 7 от договора за Европейския съюз.

Това съобщи на брифинг в сградата на МС вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. "Днес на оперативното съвещание в Министерския съвет бе внесено предложение от част от министрите от квотата на "Обединени патриоти", заедно с вицепремиера Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 и министър Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе, което касае позицията на България по отношение на гласуваното решение в Европейския парламент за санкции срещу Унгария. Това предложение бе прието. Политиката на Унгария касае суверенното право на всяка една държава да променя своето законодателство и да провежда политика. Ако това не се харесва на една ли друга парламентарна група в Европейския парламент, това си е техен проблем, а не е проблем на суверенната държава. Не съм съгласен с опитите да се принизи максимално суверенитета на страните-членки и този суверенитет да бъде взет от други институции. В момента се използват подобни аргументи, които и през 1956 г. са били прилагани от Съветския съюз. Днес е Унгария, утре за това се готви за Полша, един ден това може да се стовари срещу България", допълни Каракачанов.

Вицепремиерът Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 заяви, че спрямо Унгария се извършва репресивна акция, която не почива на аргументи. По думите му днешното предложение на МС е мотивирано не само от нашите тесни връзки с Унгария, а и от липсата на сериозна юридическа или каквато и да било друга аргументация по предлаганото решение за налагане на санкции срещу Унгария.

Министърът на околната среда Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе изтъкна, че страните от Централна и Източна Европа имат сходни проблеми, които могат заедно да се отстояват, като напомни за подкрепата на България за инициативата на Унгария срещу директивата за големите горивни инсталации, както и за съвместни инициативи с Румъния. Това е начин да отстояваме интересите си в рамките на голямото европейско семейство, допълни министърът.

Попитан от журналисти, Каракачанов съобщи, че въпросът с номинацията за поста главен секретар на МВР не е бил обсъждан. Нека да бъде избран новият министър, той също взема участие при избора на екипа, който ще работи в МВР, каза Каракачанов.

Той съобщи още, че на продължаващото в момента в МС заседание на Съвета за развитие е информирал за свършеното от министерството по охраната на границите. По две операции на МО - на границите с Турция и Гърция, има готовност при масиран наплив на нелегални емигранти да бъдат ангажирани до 2700 военнослужещи и 499 единици техника. Вицепремиерът е информирал и за желанието част от техниката, която ще бъде получена сега от Европейския съюз в МВР за охрана на границата, да бъде предоставена и на МО.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини