Политолог: Валери Симеонов не е премиерът, Борисов може да държи сметка на министри и без обяснения (аудио)

  • 03 септември 2018 16:00

  • 5593
  • 6
Политолог: Валери Симеонов не е премиерът, Борисов може да държи сметка на министри и без обяснения (аудио)
© Фейсбук

Това е по-скоро неправилен управленски ход, но по-скоро е правилен политически ход, тъй като се сваля напрежението, каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод трите министерски оставки след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, а над 20 бяха ранени.

Правилен управленски ход е да се направи нова агенция, която да координира работата на всички, имащи отношение към трафик, закон, път, поддръжка и т.н. Иначе казано, да се установи проблема за това войната по пътищата да продължава и да даваме свидни жертви. И без това сме на изчезване – да ни умират толкова хора наведнъж заради това, че някой не си е свършил работата и не е проконтролирал работата, означава че на управленско ниво държавата не използва наличните механизми, за да си свърши работата както ние данъкплатците очакваме от нея. Така че оставките са полезни, за да свалят напрежението от премиера Борисов, но като цяло демонстрират един перманентен проблем, т.е. синдром на управленски дефицит на истинско разбиране къде са проблемите и тяхното решаване, заяви Стефанов.

Според него на този етап не може да има други оставки. Просто няма да има нужда, освен ако премиерът не реши да направи цялостен ремонт на кабинета, смята политологът.

Той коментира и думите на вицепремиера Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, че се обявява срещу едноличния стил на управление на премиера Борисов. Това е пореден емоционален изблик на Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16. В началото на новия политически сезон се заявява, че го има на картата и иска да бъде фактор, а това са две различни неща. Другите му партньори от малката управленска коалиция Обединени патриоти подкрепят действията на кабинета. Т.е. Симеонов може да се окаже бяла лястовица – нищо, че не е съгласен, да се окаже и безгласна партия на власт и да повтори движенията на някои от формациите в неуспялата коалиция Реформаторски блок. Иначе, като цяло голямата коалиция очевидно работи. Г-н Симеонов пропуска една малка подробност – той не е министър-председателят и неговата партия не е водеща в коалицията. Това се е паднало на ГЕРБ, те (НФСБ, партията на Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 – б.р.) са поканени да влязат в коалицията, като пределно ясно са разписани отношенията и има управленска програма за тази работа. Ако той смята, че министър-председателят дължи на всеки министър обяснение – не, министър-председателят е работодател на министрите си и може да им държи сметка с или без обяснения. Това, че е решил да уволни някой – преценил е, че това трябва, това е политическо решение. Правопропорционалната тежест не предполага такава вокалност от страна на НФСБ и едва ли не претенции за консултации за всяко едно разместване в кабинета. Освен това, това са министри на ГЕРБ, посочи Любомир Стефанов.

Политическият анализатор заяви, че очаква след насрочения за по-късния следобед днес коалицонен съвет скърцането със зъби в коалицията да продължи. Това вече мога да заключа, че е стилът на поведение на г-н Симеонов, той е вокалният в коалицията Обединени патриоти. Г-н Сидеров е с периодични избухвания през 3-6 месеца, а Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността като министър, който наистина има работа и като че ли се справя доста прилично, не му оставя време да прави такива изявления. Може би това съответства на заетостта и на тежестта в коалицията. Г-н Симеонов иска да бъде активен, да бъде включен, да бъде фактор, но все още някак си не му се получава и поради това са тези движения, които предизвиква и тези реакции, които търси. Но той не е в позиция да заплашва. Голямата и малката коалиции не се градят на неговото благопожелание и санкция. С едно излизане от управляващата коалиция ще олекне НФСБ, тъй като отива в парламентарна опозиция с партия Воля на Веселин МарешкиВеселин МарешкиВеселин Найденов Марешки е български политик и предприемач. Веселин Марешки е роден на 26 март 1967, с БСП и ДПС. Искам да видя как НФСБ гласува с ДПС нещо. Да отиде той (Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 – б.р.) и да попита собствените си гласоподаватели – вие съгласни ли сте да вървим опозиция с БСП и с ДПС, каза още Любомир Стефанов.

Какво да очакваме през новия политически сезон и ще има ли предсрочни избори - чуйте повече в аудиофайла:

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5593 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
бай милко

2018.09.04 | 07:54

6
ще минем и без валерката да не се прави на важен
национал-атакист на горно ниво

2018.09.03 | 16:50

4
браво на волен само така бойко продължава напред валери и той с тях Каракачанов също смело напред атакистите на ниско ниво депесарите и комунягите да го духат под вода коалицията е мощна :):)
ВЕЧЕ И ПЛАТЕНИТЕ ТРОЛОВЕ

2018.09.03 | 17:12

5
СЕ ЕВЪТ ЗА НЯКОЛКО сороски долара.ПАДЕНИЕ ЗА БОРСАТА.
тттттъп

2018.09.03 | 16:37

3
Коментара е перфектен и автора му е абсолютно прав!!!

2018.09.03 | 16:31

2
симеонов валериана е господин никой.
tsvetan lazarov spasov 7406087068

2018.09.03 | 16:09

1
podmazvashlise

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини