Социолог: Трите министерски оставки не са достатъчни

  • 03 септември 2018 08:30

  • 2169
  • 6
Социолог: Трите министерски оставки не са достатъчни
© БНТ

Това са оставки, които в определен момент няма как да не се случат, каза в сутрешния блок на БНТ социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова по повод трите министерски оставки след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души, а над 20 бяха ранени.

Никой не очакваше да се случи такава трагедия, но когато се случи трагедия от такъв мащаб, трябва да има поемане на политическа отговорност. Тези оставки не са достатъчни – поемането на политическа отговорност е важно, но не може да се спре само дотук. Очевидно е, че тримата министри няма как да имат пряка вина за инцидента. След катастрофата много се коментираше за сцеплението на асфалта на пътя край Своге, но този случай осветли качеството на сцеплението между институциите. Оказа, че има криза на сцеплението между институциите и трябваше да има поемане на политическа отговорност, заяви Димитрова.

Само механизмът на министерските доставки е недостатъчен. Проблемът вече засяга много звена по системата и по хоризонтала, и по вертикала, добави тя.

Димитрова оповести и данните от експресно проучване на "Алфа рисърч", които сочат, че 61.10% от запитаните одобряват трите министерски оставки, а несъгласни с тях са 29.80% от участвалите в проучването.

19.20% от запитаните казват, че подадените оставки намаляват доверието им в правителството, а 11.70% - че го увеличават.

Политологът Татяна Буруджиева коментира, че есента е времето за промени в кабинета. Изключително трагичният случай край Своге просто ускорява едни процеси, които така или иначе ще се случат. Тепърва ще се обсъжда дали ще се остане само с тези оставки. Мисля, че към края на септември ще видим една изчистена формула за промени в кабинета. Въпреки исканията на опозицията обаче, няма нищо, което да предвещава предсрочни избори, подчерта Буруджиева.

Опитът на НФСБ да покаже, че е равностоен партньор, показва че има криза в комуникацията в коалицията. Коалиционната формула е много сложна, ние нямаме достатъчна политическа култура, за да сме толерантни към партньорите си, посочи политологът.

Мнението на хората за трите министерски оставки носи ясен политически сигнал – че по цялата система е необходим ред. Хората искат конкретните проблеми да бъдат решени, а не да бъдат заметени с няколко министерски оставки. Нуждаем се от подредба не само на коалицията и на правителството, но и от подредба на държавата, допълни Боряна Димитрова.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2169 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.09.03 | 09:46

1
ТРЯБВА И ЗАТВОР ЗА БСП И ЗАКРИВАНЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ КОЧИНИ

2018.09.03 | 11:51

6
Айде по кротко с ПАРТИЙНАТА баданарка. Всеки да носи вината индивидуално а не по партиен принцип както след 9ти септември 44та.
Тъй Тъй

2018.09.03 | 11:48

5
Оставките са добро начало но къде са осъдените ИЗПЪЛНИТЕЛИ, ПОРЪЧИТЕЛИ И ПРИЕЛИ? Отнемане на имущество. Децата им да се върнат от колежите в чужбина, те се учат с КЪРВАВИ пари.

2018.09.03 | 11:04

4
В едно са прави и двете-Дръжавата трябва да се преподреди.Това искат хората и няма да отстъпят.БСП да не се надява на предсрочни избори, дори и да има нямада ги спечелят. Никой не им вярва, особенно и след изцепката на Президента.Тези хора нищо не са научили.Все същите демагози са. Но хората поумняхя. Борисов, със добри експерти е способен да направи това, от което всички се нуждаем.Трябва му подкрепа и контрол от наша страна- хората
даааа

2018.09.03 | 10:40

3
няма по човеконенавистна доктрина от така нареченият комунизъм, и неините лакеи ненормалната част от човечеството наричащи се комунисти или социалисти,всички идиотизми през последните 100 години са направени именно от тези безумци!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Stamat

2018.09.03 | 10:19

2
Тази (и не само нея) си я спомняме какви резултати даваше по време на едни избори! Социолози ли?Един с голф игрище, друг с две яхти и къща в Швейцария, онази с синче в скъп американски университет. Само се чудя, кой им вярва на тези?

Добави коментар

Водещи новини