Караянчева: България работи активно по изграждането на енергийната инфраструктура в ЕС, сигурност на

  • 14 май 2018 09:57

  • 1069
  • 3
Караянчева: България работи активно по изграждането на енергийната инфраструктура в ЕС, сигурност на
© Булфото (архив)

Енергийната инфраструктура в Европейския съюз /ЕС/, сигурността на доставките, прехода към чиста енергия в Европа и пазарната интеграция на възобновяемите енергийни източници са важните теми, по които България работи активно. Това са и темите, които ще бъдат обсъдени на днешната среща на председателите на комисиите по енергетика на националните парламенти. Това каза председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на на откриването на форума, който е в рамките на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Цвета Караянчева добави, че ключови въпроси по време на българското председателство са изграждането на стабилен енергиен съюз, законодателните предложения от пакета "Чиста енергия за всички европейци", целите за възобновяемите енергийни източници до 2030 г., както и осъществяването на поетапен и икономически обоснован преход към нисковъглеродна икономика.

В областта на енергетиката българското председателство се стреми към постигането на стабилен Европейски енергиен съюз и положителни резултати по текущите приоритетни теми от дневния ред от Съвета на ЕС - представените инициативи от пакета със законодателни и незаконодателни предложения - "Чиста енергия за всички европейци", допълни Караянчева.

По думите й България се води от принципа за изграждането на енергиен съюз, който да представя сигурна, надеждна, достъпна и нисковъглеродна енергия.

Председателят на НС е убедена, че ЕС може да бъде устойчив, само ако той отразява спецификите на отделните държави-членки и се базира на недискриминационен подход и технологичен неутралитет. Насърчаването и добрата междусистемна свързаност са жизненоважни за установяване на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна среда, посочи Караянчева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1069 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини