Лиляна Павлова: Обърнахме тренда, България се върна като играч на външнополитическата сцена

  • 09 май 2018 08:30

  • 2589
  • 6
Лиляна Павлова: Обърнахме тренда, България се върна като играч на външнополитическата сцена
© БТВ

Денят на Европа е важен за всички нас – ако искаме да има мир и спокойствие на континента, трябва да работим за това. Смятам, че България дава своя принос за Съюза, за това да живеем в едно сплотено семейство. Това каза в сутрешния блок на БТВ министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Идеята за единни ценности и единен пазар е една от основните идеи на Европа, но в същото време трябва да пазим националния си интерес. Така направихме с превозвачите. Много е важно да участваме в преговорите – когато не участваш, не можеш да изразиш позициите си и мнението ти няма да бъде зачетено. Няма да е лесно, тъй като решението се взима с квалифицирано мнозинство. Трябва да намерим държави като нашата с мнение и да се обединим, заяви Павлова.

Вярвам, че кабинетът работи много през тази една година, включително и за европредседателството. Успяхме да обърнем тренда и България се върна като играч на външнополитическата сцена. Подценяваха ни, но успяхме да покажем, че могат да ни имат доверие и оценката на еврпейските ни партньори за България е много висока, подчерта министърът.

Няма коалиция, която да е перфектно смазано колело, но правителството работи добре. Няма проблем в управлението, няма това напрежение, което се опитва да се нагнети отвън. Ние сме различни политически сили, но търсим това, което ни събира, а не това, което ни разделя. Перспективата ни не е само в рамките на европредседателството, работим в четиригодишна рамка и имаме ясна визия какво трябва да се случи в следващите три години, каза Павлова.

По думите й срещата на върха в София на 17 май във формат ЕС – Западните Балкани е пикът на председателството. Предизвикателството е голямо, защото за първи път се прави среща от такъв ранг в България през последните години. Основното предизвикателство идва от четирите държави, непризнаващи Косово, и политическите совалки, които трябва да се направят. Не е важно дали ще дойдат държавните глави, важно е да има участници от всички държави, да се приеме декларация и анекс към декларацията от срещата, каза още Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Константин Тодоров
2589 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.05.09 | 12:52

6
Какъв играч какви пет лева от Африканската държава нищо не зависи и никой не я бръсне за слива. Да не би минималната заплата да е станала 1000 евро или да сме в Г-8?
Боклуци!

2018.05.09 | 12:52

5
Защо ми е толкова противно да го гледам това уядено прасе, което се опитва да ни убеди, че всичко е розово?
Ломброзо

2018.05.09 | 12:52

4
В конкретният случай - другарката Павлова е доказателство,че затлъстяването пречи на нормалното функциониране на мозъка - говори се само глупости.

2018.05.09 | 12:52

3
ti li myri

2018.05.09 | 12:52

2
Женоподобно същество с вродена тъпотия !!!!!!

2018.05.09 | 12:52

1
БОКЛУЦИ !!!!!

Добави коментар

Водещи новини