Ето какви са целите на Екатерина Захариева в Тирана

  • 26 юли 2017 07:38

  • 980
  • 0
Ето какви са целите на Екатерина Захариева в Тирана
© Булфото (архив)

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на продължава балканската си обиколка с посещение в Република Албания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Визитата е част от инициативата на първия ни дипломат за представяне на приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018г. Основен фокус сред тях е поставен върху европейската перспектива на страните от региона и водещата роля на България за нейното потвърждаване. След посещението си в Белград, в албанската столица Тирана днес вицепремиерът Захариева ще се срещне с президента Илир Мета и с министъра на външните работи Дитмир Бушати.

Основа за развитието на отношенията между Република България и Република Албания е подписаният през февруари 1993 г. Договор за приятелство и сътрудничество. Двете страни поддържат отношения на исторически традиционно приятелство, сътрудничество и партньорство, в които не съществуват открити и спорни политически въпроси.

Контактите на високо и най-високо равнище са активни. Потенциални области на развитие, в които има нереализиран потенциал са икономиката и търговията.

Българският бизнес в Албания е представен основно от четири по-големи фирми, които развиват дейност в банковата сфера, строителството, минно-добивната индустрия, енергийния сектор.

Динамично е развитието на туристическия сектор. През 2016 г. албанските туристи в България са 34 009, което е увеличение със 17,3% спрямо предходната година. През миналата година 13 410 български граждани са посетили Албания с цел туризъм, което бележи ръст от 15,4% спрямо данните за 2015 г. Засилен интерес от страна на албанските туристи има към черноморските ни курорти, балнеолечението и възможностите за зимен и ски туризъм.

Важно място в двустранните отношения заема и сътрудничеството в сферата на образованието, науката и културата, което се развива на основата на подписаната през 1990 г. Спогодба в тази област и тригодишни културни програми.

Ежегодно по силата на Постановление №103/1993 г. на МС албански граждани от български произход се обучават с право на стипендия във висши учебни заведения в България. През 2016 г. 43 албански граждани от български произход са кандидатствали в университети у нас. За обучение през учебната 2016 г. - 2017 г. в български ВУЗ и получаване на образователна степен „бакалавър” са записани 35 души.
Съществуването на общност с българско етническо самосъзнание е мост за сътрудничество и взаимно доверие между двете държави. По данни на ДАБЧ днес в Албания българското етническо малцинство наброява между 35 000 и 45 000 души.

Парламентите на двете страни са ратифицирали Спогодба за откриване на Културно-информационни центрове в София и Тирана.
На 5 август 2013 г., с решение на Общинския съвет на град Балш е подкрепено предложението на почетния консул на България в Албания Селим Ходжай една от улиците в града да носи името „Цар Борис”. Средства за нейното изграждане са отпуснати през октомври 2014 г. с постановление на Министерския съвет на Република България, по линия на Средносрочната програма за развитие и хуманитарна помощ. Улицата, която носи името на Цар Борис I се намира в близост до мястото на откриването на т.нар. „Надпис от Балш”, свързан с българската история.

В областта на транспорта и инфраструктурната свързаност в региона от общ интерес и за двете страни е довършването на Коридор № 8. Това ще помогне за установяването на пряка железопътна връзка между България и Албания и за увеличаването на възможностите за сътрудничество между двете страни в сфери от взаимен интерес.

Последвайте канала на

Десислава Станева
980 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини