Политолог: Борисов прие, че не е премиер, търси виновниците

  • 17 ноември 2016 12:48

  • 8989
  • 5
Политолог: Борисов прие, че не е премиер, търси виновниците
©

След като ГЕРБ и БСП върнат мандата за съставяне на правителство, всичко зависи от президента, защото той решава кой да бъде третият – Патриотичният фронт или други. Тази процедура роди и митологемата "мандатоносител". Това каза пред БНР политологът д-р Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, който коментира идеята на Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 ПФ да състави правителство в рамките на този парламент.

Казано на по-принизен жаргон: Мераклии за власт винаги има! За всичко! ПФ обаче дали може да изпълни подобен ангажимент, е много спорно казано, тъй като кои биха били евентуалните желаещи да заемат тези министерски постове? Около ПФ може да гравитират само сходни нему идеологически организации – иначе казано, "Атака", "Обединените патриоти", които видяхме. БСП компромисно би могла да участва, тъй като знаем, че има нескрита връзка, няма да я наричам топла, но такава на комуникация между тези партии. ГЕРБ заявиха, че няма да участват като най-голяма партия, което означава, че РБ предполагам също, въпреки че там има доста желаещи да участват. ДПС, по условие, не би участвала в такава комбинация, така че става едно правителство на малцинството, ако приемем, че всички тези формации успеят да намерят общ език и да се сглобят заедно, а и цената би била твърде висока, тъй като даже и да има служебен кабинет, отивайки към каквото и да е решително гласуване – бюджетна рамка или дебат за номинация на следващия български еврокомисар, като правителство на малцинството просто на първото решително гласуване отива извън кулоарите! Няма начин да събере мнозинство, подчерта Стефанов.

Според експерта с предложението си за съставяне на такова правителство Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 е целял да направи заявка да бъде фактор в следващия парламент.

Според мен това е открито заявяване на намерение да бъдат водещ коалиционен партньор в следващия парламент. По-скоро това е сигнал както към БСП, така и към ГЕРБ. Който и да е, ще има нужда от коалиционен партньор. Въпросът е кой ще бъде водещият? Останалите партии, както вече казахме, от ПФ до ДПС, всеки има някакви заявки, но БСП започнаха с някакви изключително резки движения, които едва ли не ще променят фундаментално курса на политиката в България. Чухме за плоския данък някакви неща, чухме за основни социални придобивки. Очевидно започваме да сме в предизборна кампания. И то от деня нула – денят на края на предното правителство и началото на т.нар. "санитарен период" между настоящия парламент и следващия такъв, което като че ли, от една страна, е оправдано – наистина сега е моментът да се правят заявки, но въпросът е как ще ги напълним със съдържание, коментира политологът.

Той е на мнение, че от изказването на Борисов в сряда личи, че вече е приел, че не е премиер и е започнал да прави анализ, който да идентифицира кои са виновниците. Това, че Борисов е поел отговорност за провала на кандидатурата, е лидерска проява, но не той е организатор на кампанията, изтъкна Стефанов, според когото за ГЕРБ не би било проблем да се преструктурира, но пред нея стои въпрос на предоговаряне на бъдещите коалиционни взаимоотношения.

Смятам, като анализатор, че РБ в настоящия си момент затваря цикъл. В следващия парламент не би бил успешен този проект – да влезе по настоящия начин, по който е, тъй като след всички дрязги и ротации, напрежението между Гражданския съвет и РБ, и партиите в него, не мисля, че остава някакъв кредит на доверие, който да бъде даден от гражданите към тази формация. Особено излизането на ДСБ и желанието на господин Кънев да стартира нещо друго, не паралелно, а различно, със сигурност ще разколебае голяма част от твърдите привърженици на РБ, най-малкото, за да видят какво става и да му дадат шанс да се ориентират. А нещата, които се случват вътре, са логично следствие от това, че РБ така и не успя да убеди гражданите, че не е нищо повече от ООД – набързо сформирано нещо, което има за цел да бъде патерица на ГЕРБ във властта. Първоначалните заявки въобще отидоха в канала – не изпълниха нито един от основните ангажименти, които поеха, а иначе казано – реформата в съдебната система. Не успяха да стабилизират ключови за тях сектори и да спечелят доверието на гражданите, и то се видя. Иначе казано, РБ в този си вид, според мен, няма бъдеще, а дали нещо друго ще се появи след него, имаме три месеца да разберем, заяви Любомир Стефанов.

Той допълни, че подаването на оставка на правителството е твърде рязка стъпка, която, като анализатор, не може да възприеме, тъй като мнозинството в парламента е оставало непроменено, а България е парламентарна република. Обвинението, че Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и е разцепил дясното, Стефанов също оцени като неоснователно, тъй като ГЕРБ е най-голямата дясна партия, а електоралната тежест на ДСБ е около 3,5%.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8989 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2016.11.21 | 18:06

5
Ако иска да търси виновници да се погледне в огледалото и ще види кой е виновника!
Борисов

2016.11.21 | 18:06

4
Питам за последен път -КОЙ МИ СРА ВЪВ ГАЩИТЕ !!!! ЧЕ МНОГО МИРИШЕ И ЛЕПНЕ
НАРОДА

2016.11.21 | 18:06

3
ГОСПОДИН ПРЕМИЕР НИЕ СМЕ ВИНОВНИ.ВИНОВНИ ЧЕ ВИ ТЪРПЯХМЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ ДА НИ СЪСИПВАТЕ ЖИВОТА А КОГАТО МОЖАХМЕНЕ ВИ Е-АХМЕ МАМАТА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ МЕКЕРЕТА

2016.11.21 | 18:06

2
БОРИСОВ Е ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК. БСП ТРЯБВА ДА СЕ КАЧИ НА РАМЕНЕТЕ НА ЛЕНИН ЗА ДА ГО ЦЕЛУНЕ ПО ЗАДНИКА, НО ЛЕНИН Е УМРЯЛ КАКТО КОМУНИЗМА ПУКНА.

2016.11.21 | 14:42

1
Алъшвериш бате- на следбаш исбор куфтета и шише хоиски

Добави коментар

Водещи новини