Депутат от ДПС: Нямам информация за училища на Гюлен в България

  • 20 юли 2016 09:16

  • 2051
  • 2
Депутат от ДПС: Нямам информация за училища на Гюлен в България
©

Има нужда от обща позиция на българския парламент и българската държава като цяло, въпреки че е рано за декларация, защото всяка изтървана дума в този момент може да причини сериозни щети на двустранните отношения. Това заяви пред БНР депутатът от ДПС Хамид Хамид по повод неуспешния опит за преврат в Турция.

По думите му ситуацията в Турция се нормализира. Хамид изрази одобрението и подкрепата на ДПС за действията на българското правителство: "Подкрепяме позицията на външно министерство и на правителството, не споделяме и критиките към посланик Нейнски, че мълчи. Поведението на генералния консул в Истанбул беше много адекватно. Положиха се максимални усилия за българските граждани в Турция".

Трябва да запазим спокойствие и да изчакаме хладнокръвния анализ на обстоятелствата около неуспешния преврат, както и официалната позиция на турската държава, подчерта Хамид и допълни, че никакъв опит за преврат не е оправдан. Смъртното наказание е отречено в цяла Европа, а Турция е страна и по европейската конвенция за правата на човека, обясни още Хамид, според когото е безполезно да гадаем дали Турция ще отмени смъртното наказание. Турция изпълнява споразумението си с ЕС и затова бежанският поток буквално спря, припомни Хамид.

Нямам информация за училища, спонсорирани от ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен в България – така Хамид Хамид коментира тезата на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, заявена в негово телевизионно интервю.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2051 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.07.20 | 12:19

2
не издава каунят мръсен!

2016.07.20 | 11:43

1
Откъде да знае той за турските училища? Питайте го за руските!

Добави коментар

Водещи новини