Елена Поптодорова: Бъдещият президент трябва да има отлични познания за света и световните процеси (

  • 20 юли 2016 07:47

  • 3361
  • 4
Елена Поптодорова: Бъдещият президент трябва да има отлични познания за света и световните процеси (
©

Думата "скандал" е вече банална в България. Поглеждаме в медиите и очакваме да има скандал. И в политиката и в дипломацията трябва да имаш големи умения. Не всеки има умението да е политик. Това каза бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова в ефира на БТВ.

Политическият живот в България изглежда толкова невинно на фона на световните събития - като детска градина. Истински интересен разговор за това кой ще е кандидат-президент ще се води през септември. Надявам се да се води истински политически дебат. Осъзнава се, че който и да е трябва да има отлични познания за света и световните процеси, предупреди тя.

Бившият ни посланик в САЩ заяви, че Тръмп е раздрусал из основи традиционната консервативна политика на САЩ. „Не е ясно дали това е цялостна трансформация вътре в самата републиканска партия. Наблюдавайте внимателно какво ще стане в Америка след ноември. Следете Пол Райън. Върху неговите плещи ще падне външната политика на САЩ, а може би и вътрешната“, даде съвет тя.

Поптодорова коментира и поведението на посланика ни в Турция Надежда Нейснки да не говори. „Тя е била дълго време лидер на партия и министър и по-малко посланик. Това е част от нормалните указания, които получава един посланик. Тя не би помогнала и на собствената си работа, ако даде оценка на събитията. Абсолютно е в реда на нещата. Забраната на говорене няма, има оказание. Нужно е да се съгласува позиция с тази на държавата. По думите й сме успели да се справим добре с критичността на момента“.

Притеснително е това, което се случва в Турция, каза Поптодорова. Тя призна, че има усложнени дипломатически отношения между САЩ и Турция. „Това е много сложен казус в последно време. Има усложняване на отношенията. Включително и заради базата "Инджирлик". Тъй като не съм действащ дипломат разчитам на инстинктите си и ви казвам, че последните новини от Турция са тревожни. Каквато и да била политическа коректност не бива да ни спира от тревожност. След информацията, че 15 000 учители са били отстранени се вижда, че се прави опит да се овладее дори сферата на образованието“.

„Имали сме всякакви съседи и сме успели да се съхраним. Ако държавата има собствени защитни и градивни сили тя ще съумее да се съхрани. Тревожни са бежанските потоци. Надявам се на добрия диалог между България и Турция да се спазят джентълменските уговорки. Тревожи ме смяната на маршрута на нелегалните бежанци. Това е процес, който трябва да се следи много внимателно, визирайки маршрута през Сърбия“, завърши тя.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3361 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Тарас Булба

2016.07.31 | 15:12

4
Влезте в в уикипедия,и и прочетете досието на тази капиталистическа комунистка!Е такива кариеристи,близачи на всеки доходоносен гъз са всичките ни политици от 70 години насам!Облизващите им орга нивисят до пъпа,и се въртят постоянно от изток на запад,и обратно!

2016.07.28 | 11:05

3
Да Надежда ,умее "дипломатично " да се навежда и ...да си мълчи ,като ... !А случило се е значи ,ами честито !

2016.07.28 | 11:04

2
Бъдещия "прецедент " трябва да има як кръст и дупе и голями "послушни "уши !Да умее да прибира "обещетението " тихо и незабелязано !И непременно ,д-то му да сочи "запад " !Е и ако лиже на изток ,цена няма !

2016.07.20 | 13:00

1
...и да Внимава с летния секс...да не го уапе бесна муха или комар от Занзибар!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини