Парламентът започна процедура за избор на нов председател на КФН

  • 15 юли 2016 13:55

  • 1338
  • 0
Парламентът започна процедура за избор на нов председател на КФН
© Булфото

Парламентът започна в петък процедура за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор /КФН/. Депутатите и парламентарните групи имат пет дни да предлагат кандидати за поста до парламентарната комисия по бюджет и финанси в писмена форма.

Процедурните правила за условията и реда за предлагане на кандидати за председател на КФН бяха приети със 108 гласа "за", 39 "против" и 28 въздържали се. Срокът за издигане на кандидати за поста тече от приемането на процедурните правила.

Изборът на нов председател на КФН се налага, тъй като мандатът на сегашния Стоян Мавродиев е изтекъл на 18 юни 2016 г.

Първоначалните намерения на управляващите бе да се отложи избора до след ваканцията на парламента заради претоварената му програма, но в последствие очевидно е взето решение да се ускори изборът на нов председател на финансовия регулатор.

Няколко депутата отбелязаха по време на дебатите, че управляващите бързат с избора заради изпратено от Европейския орган за ценни книжа и пазари до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г писмо, в което се изразяват притеснения за начина, по който към момента е организиран процесът по подбор на одиторите на дружествата, които Комисията за финансов надзор предстои да подложи на стрес тест.

Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на /ДПС/ посочи, че се нарушават формалните срокове - пет дни за предложения вместо обичайните 14. Той каза, че писмото на ЕК до премиера и КФН не трябва да бъде основание за бързане.

Жельо Бойчев /"БСП лява България"/ отбеляза, че с тези правила ще се опорочи процедурата за избор на председател на КФН. По думите му това е един предрешен вот. Според Бойчев ГЕРБ се опитва да избяга от своята отговорност за досегашната работа на КФН.

Делян Добрев /ГЕРБ/ коментира, че от опозицията са говорили за правила, срокове, но по-важната тема е капиталовият пазар и това е една от причините изборът да се извърши по най-бързия начин. "Изборът на председател на КФН трябваше да се състои преди месеци и вие трябваше да имате готовност за предложения," каза той.

Той отбеляза, че мандатът на двама заместник-председатели на Комисията също е изтекъл и техни заместници трябва да бъдат предложени от председателя.

Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и /Реформаторски блок/ предупреди, че стрестестове на пенсионните фондове, проведени от настоящия състав на КФН, няма да бъдат признати от ЕК и международната инвестиционна общност. "Не ни размахвайте едно писмо на Комисията като бухалка," репликира го Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на.

Румен Гечев /"БСП лява България"/ посочи, че стрестестове на пенсионни фондове се правят за първи път в ЕС. ЕК няма как да ни праща писмо как да правим стрестестове, които никоя европейска страна не е правила, първите ще бъдат в България, коментира той.

Съгласно приетите днес процедурни правила за избор на председател на КФН, кандидатите трябва да притежават добра професионална репутация и да отговарят на изискването за трудов и/или служебен стаж по специалността не по-малко от пет години в сферата на правото, икономиката или финансите през последните десет години. Кандидатите за поста подлежат и на проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Допуснатите кандидати ще бъдат изслушани в бюджетната комисия, а след това предложени за гласуване в пленарната зала по азбучен ред. За избран ще се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

В коментар в кулоарите на парламента, Владислав Горанов каза, че не становището на комисията е довело до започване на процеса, предаде репортер на Novini.bg. Важно е ръководството на КФН да е с легитимен мандат, да се ползва с доверието на европейските партньори, заяви той.

Той коментира и спрягането на името на неговата заместничка Карина Караиванова за председател на финансовия регулатор, като обясни, че изборът не е на министъра на финансите и консултациите с другите политически сили предстоят. Водени са разговори за различни хора и все още е рано да се каже дали Караиванова ще заеме поста, подчерта финансовият министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1338 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини