Реформатори предлагат да се намали лихвата при забавени плащания по договори

  • 14 юли 2016 13:03

  • 1034
  • 0
Реформатори предлагат да се намали лихвата при забавени плащания по договори
© Народно събрание

Депутати от Реформаторския блок /РБ/ са внесли законопроект с предложение за промяна в Закона за задълженията и договорите, с което да се намали лихвата при забавени плащания по договори. На пресконференция в парламента депутатът от блока Вили Лилков обясни, че според сегашните разпоредби, когато едно плащане е закъсняло, се налага лихва в размер на основния лихвен процент плюс 10 пункта.

Предложението на реформаторите е лихвата при просрочие на плащанията да бъде 8 пункта над основния лихвен процент за търговец и 4 пункта за частни лица.

Лилков отбеляза, че България е изключение от всички европейски държави и е на първо място с високата законова лихва при просрочие на плащания. По думите му решението за сегашната лихва е взето от Министерския съвет преди повече от 20 години в различна икономическа ситуация.

В цяла Европа се спазва европейска директива, съгласно която 8 пункта плюс основния лихвен процент е лихвата за фирми при просрочие на задължение по договор, а за частни лица тя е 4, 5 или 6 пункта.

Петър Славов от РБ заяви, че целта на намаляването на лихвата за просрочие е да се защитят хората от недобросъвестни практики, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини