По електронен път ще могат да се връчват решенията по Закона за митниците

  • 13 юли 2016 13:56

  • 1071
  • 0
По електронен път ще могат да се връчват решенията по Закона за митниците
© Novini.bg

По електронен път ще могат да се връчват решения по прилагане на митническото законодателство. Това записаха депутатите с приетите на второ четене промени на Закона за митниците.

Народните представители разпоредиха Агенция "Митници" да застрахова митническите служители срещу злополука и да сключва застраховка "Живот" за сметка на своя бюджет.

Занапред физическо лице ще може да представлява друго физическо лице пред митническите органи въз основа на пълномощно с нотариална заверка на подписите. Митническите органи ще имат право да издават сертификати за преференциален и непрефенциален произход на стоките от лица, получили разрешение от министъра на финансите и от притежатели на акредитация от компетентни международни организации.

Определя се и редът за митническо оформяне на стоки, внасяни или изнасяни от лица, ползващи привилегии съгласно Виенската конвенция за дипломатическите отношения, консулски конвенции или съгласно други международни договори, по които България е страна, и освобождаването им от вносни мита, данък върху добавената стойност, акцизи и такси с изключение на таксите за действително предоставени услуги, когато освобождаването е предвидено в посочените международни договори, се определя с наредба на министъра на финансите и на министъра на външните работи.

Депутатите уточниха, че със споразумение, отразяващо съгласието на административно наказващия орган и нарушителя, не може да се определя размер на глоба или имуществена санкция по-ниска от 80 на сто от минимално предвидената за конкретното митническо провинение. Въвежда се глоба от 100 до 500 лв. за физически лица и имуществена санкция от 300 до 1000 лв. за юридически при неподаване на обобщена декларация за въвеждане или напускане или предварителна декларация за заминаване. При подаване на неверни, непълни или неточни данни в декларациите глобата ще е от 300 до 1500 лв. за физически лица или имуществена санкция от 500 до 2000 лв. за юридически лица и еднолични търговци, пише БТА.

Народните представители въведоха и разпоредби, с които се урежда митническия контрол на кораби, влакове и въздухоплавателни средства. Регламентират се също митническите проверките на пътници и багаж и на международни пощенски пратки.
С приетите изменения в Закона за митниците се привежда националното законодателство в съответствие с това на ЕС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1071 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини