Елена Йончева: Новината за флотилията беше поднесена без необходимата редакция

  • 17 юни 2016 15:24

  • 4685
  • 6
Елена Йончева: Новината за флотилията беше поднесена без необходимата редакция
©

Не мисля, че сме объркани в превода – действително президентът Плевнелиев каза, че трябва да бъдат прекратени всякакви спекулации, че ще се правят флотилии, насочени срещу някого. Това коментира за "Хоризонт" в предаването "12+2" журналистът Елена Йончева относно отказа на българското правителство да се присъедини към Черноморски флот или флотилия, предложена от Румъния.

Тази новина беше поднесена без необходимата редакция и опаковка – говори се за създаване на обща флотилия с Турция, насочена срещу Русия, подчерта Йончева.

Ние много рядко реагираме с въпроси, свързани с външната политика, но като че ли покрай цялата бежанска криза разбрахме, че всичко, което става около България, ни засяга, поясни журналистът.

Според нея в случая не става дума за медийни спекулации, а за отдавна известна информация.

Йончева посочи, че още на 21 януари Румъния е обявила, че на среща на НАТО във Варшава ще се предложи създаването на флотилия в Черно море, а през март в изказване министър Ненчев е обяснил, че страната ни ще се стреми заедно с нашите румънски партньори да допринесе към повишаването на сигурността в Черно море.

Той сподели, че ще се формира работна група, където да бъдат обсъдени въпросите. Журналистът припомни и 20 май, когато министър Митов е съобщил от Брюксел, че се обсъжда участието на България, Румъния и Турция в създаването на морска група кораби на НАТО в Черно море. Дали ще се нарича срещу Русия, мироопазваща мисия, обучение или респектиране – тук няма никакво значение.

Просто беше използвана неправилната дума и хората реагираха, подчерта Eлена Йончева по повод думата "флот" в обсъжданите изказвания.

По повод преустановения прием на бежанци от страна на Турция, журналистът посочи, че обществото реагира остро заради външната политика на Турция: Турция е част от НАТО – тя е наш партньор, но в същото време правителството, което управлява там, има доста дипломатично и равнозначно отношение към това, което става в Сирия.

Ролята на Турция в региона като член на НАТО буди най-малкото тревога – съвсем нормално е, когато се говори за общи действия с нея, дали ще бъде флотилия, бойни кораби или мироопазваща мисия, допълни Йончева.

Ние няма да участваме във флотилия заедно с Турция и Румъния, но ние ще участваме в съвместни мироопазващи мисии, операции и такива по респектиране в рамките на НАТО – това е едно и също, подчерта Елена Йончева.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4685 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
реал

2016.07.29 | 16:30

6
НЕ НИ ТРЯБВАТ НИКАКВИ ФЛОТИЛИИ, НЕ НИ ТРЯБВА НАТО. БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА.

2016.06.22 | 14:53

5
ЛИдерите на Важни православни держави трябва да се пазят от ЕВРО НАРКОМАНСКИ ПИАР АКции неудобно..
Кротко

2016.06.20 | 12:47

4
Починали и зверски избити след 1941 година подават че е трябвало още 1936 година червената армия да освободи Румъния от фашистите за да не допусне безплатно снабдяване на Вермахта с огромни количества петрол и горива. Представете си нямаше да има ХОЛОКОСт нямаше да паднат зверски убити над 70 000 000 ..
Умник Гюро

2016.06.20 | 12:46

3
Червена бабо, скрий си комунистическата физиономия и спри да манипулираш от екрана.
007

2016.06.18 | 14:13

2
Не разбрали не чули,всичко в стил "не става въпрос да го звади,а защо тури".
Страшно

2016.06.18 | 13:39

1
ПОсетих града ГероЙ ОДеса ами там погиналите още плачат ..

Добави коментар

Водещи новини