Атанасов: Хората не искат президент да е "момченцето на Бойко Борисов"

  • 08 юни 2016 18:03

  • 6559
  • 4
Атанасов: Хората не искат президент да е "момченцето на Бойко Борисов"
©

Виждам рискове за гражданските права. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от Реформаторския блок и бивш шеф на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов по повод законопроекта за предпазване от тероризъм, в който е записано, че могат да бъдат подслушвани граждани за срок до 3 години.

Бих определил този закон с поговорката "Напънала се планината, родила мишка". Само че има опасност тази мишка да нагризе малкото сиренце на гражданските права у нас. Службите могат да работят сериозно срещу тероризма и без този закон. Миналата година беше приет основният закон за системата на сигурност, който би могъл да изпълнява тези функции, без те да се възлагат на някакъв щаб и да има дублиране на функции, коментира Атанасов.

В преходните и заключителните разпоредби на този законопроект се дават полицейски правомощия на ДАНС, а миналата година ги отнехме със закон. Сега защо се възстановяват, при условие че шеф на антитерористичния щаб е министърът на вътрешните работи, попита депутатът от РБ. Контраразузнаването по западен модел не би следвало да има полицейски правомощия. Въвежда се специален ред за искане и даване на СРС за дълъг списък с престъпления и първият в този списък е главният прокурор. Има една постоянна тенденция прокуратурата да се опитва да изземва територии на изпълнителната власт в областта на Специалните разузнавателни средства (СРС). А прокуратурата не подлежи на никакъв контрол, какъвто например упражнява законодателната върху изпълнителната власт, каза Атанасов.

През последната година-година и половина Бюрото за контрол върху СРС обяви, че в редица случаи, за които е давано разрешение за подслушване това е правено незаконно. А в повечето от случаите искането за използване на СРС е на прокуратурата. След като има множество случаи, в които прокуратурата е прекрачила закона, злоупотребила е със власт, кой ще извърши това разследване – прокуратурата ще се разследва сама? Има невероятно желание от прокуратурата да получава правомощия по един или друг повод, подчерта бившият шеф на вътрешната комисия в парламента.

Винаги има риск, когато в една такава чувствителна сфера като човешките права дадеш правомощия на един безконтролен орган, какъвто е прокуратурата. Например днес поканихме главния прокурор на изслушване за аферата КТБ, а той отказа да дойде. Не може да има такива безконтролни органи, които да получават толкова големи правомощия, категоричен е Атанасов.

Той посочи, че няма формално решение за единна кандидатура на Реформаторския блок, но има сближаване на позициите. Има твърде много неща, които трябва да се изясняват. Когато ние от ДСБ излязохме с публична позиция да бъде издигнат единен кандидат на десницата, бяхме направили своя анализ, това не беше провокация, защото има сериозен риск да бъде избран ляв, проруски президент. А това беше подминато с високомерие от ГЕРБ. Ако бъде избран ориентиран на Североизток човек, отговорността ще е тяхна. Социологията показва, че над 60% от българските граждани искат да бъде избран президент, който да е коректив на изпълнителната власт, не искат да бъде "момченцето на Бойко Борисов". Обаче задачата на тази кандидатура трябва да е да се работи за изборна победа, а не да използва за консумация на власт. Имаме отговорност пред нашите избиратели да издигнем кандидатура, която да се противопостави на статуквото. Трябва ни солидна кандидатура, около която да се обединим. Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и има качествата да проведе една солидна, но ние не трябва да търсим противопоставяне в рамките на Блока, а обединение. Ще намерим общия път, изрази убеденост Атанас Атанасов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6559 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.06.18 | 17:39

4
Охлюв, не говори от името на хората !! Не забравяй, че подкрепата ви от същите тези хора е 3 % !

2016.06.18 | 17:39

3
Гном смрадлив ченге Ушев с микрофон и с Шеф ненормален п*дераст

2016.06.18 | 17:39

2
ХОРАТА НЕ ИСКАТ И МОМИЧЕТО НА КОСТОВ

2016.06.18 | 17:39

1
хахах ама тя Рада дълбока с раздвоение на личноста

Добави коментар

Водещи новини