СДС скочи на ДСБ, БЗНС, НПСД и гражданската квота в РБ (видео)

  • 20 май 2016 11:30

  • 3235
  • 0
СДС скочи на ДСБ, БЗНС, НПСД и гражданската квота в РБ (видео)
©

Ние, Съюзът на демократичните сили, призоваваме партньорите си от ДСБ, БЗНС, НПСД и гражданската квота в Реформаторския блок, да се придържат към истината в своите медийни изяви и да изяснят веднъж завинаги дали са в опозиция, или в управление.

Това зявиха депутатите от СДС, на трибунка в кулоарите на парламента. Повод за нашето негодувание е съвместната пресконференция, на която представители на горепосочените, начело с неприсъствалия на последния Изпълнителен съвет председател на ДСБ, представиха полуистини и неверни интерпретации на дискусиите от провелото се на 17 май заседание. Изявлението им, че СДС и ДБГ предлагат единна президентска кандидатура с Патриотичния фронт, е гаф, който може да се сравни единствено с номинирането на действащия държавен глава за нов мандат, без да бъде попитан за това, казаха още от СДС.

Предложението на колегите от ДБГ, което обсъдихме, без да се вземе решение на заседанието, беше: всяка от партиите в Блока, на следващата среща на Изпълнителния съвет да каже, дали е склонна да започнат разговори за единна кандидатура за президент във формат цялата управляваща коалиция ( ГЕРБ, РБ, ПФ) и едва след постигането на съгласие между всички партньори в управлението, да се обсъждат конкретни личности. Припомняме, че от СДС първи заявихме позицията си за президентските избори, и тя е, че РБ трябва да има единен кандидат за президент, излъчен след вътрешни избори, напомниха от СДС.

Вместо сериозно обсъждане на тази възможност, в рамите на РБ, от ДСБ предприеха изненадваща маневра с предложението да се подкрепи Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. С този ход ДСБ показа, че не желае да участва в президентските избори и има свои политически планове, различни от тези на Реформаторския блок. Въпреки шумно заявяваната си опозиционност, виждаме как ДСБ и гражданската квота протягат ръка на ГЕРБ за разговори за общ кандидат за президент и управленски приоритети. В същото време, ДСБ се опитаха да използват ветото на президента като политическа бухалка, с която да се разбие управляващото мнозинство и да се стигне до предсрочни избори. Те застанаха редом с ДПС, АБВ и БСП срещу дясното мнозинство в парламента. Рефренът – ако отхвърлиш ветото, ограничаваш правата на българите в чужбина да гласуват, е дълбоко неверен и манипулативен. Като не приехме ветото, дадохме възможност за ЗИД, в който да се подобрят текстовете от Изборния кодекс. Обсъжданите нови предложения за броя на секциите и заявленията за гласуване, ще са напълно адекватни на желанието на българите в чужбина да упражнят своя вот, категорични бяха хората на Божидар Лукарски.

Надяваме се, че колегите от ДСБ, БЗНС, НПСД и гражданската квота осъзнават, че поставят Реформаторския блок в нова политически неадекватна ситуация. От медийните им изяви излиза, че опозицията в лицето на ДСБ и гражданската квота, се опитват да се върнат в управлението, а БЗНС и НПСД, които де факто са в управлението, заемат ярка опозиционна поза. Затова, от СДС призоваваме всички партии в Реформаторския блок, веднъж завинаги да уточнят своето място по оста управляващи-опозиция, за да можем да продължим с ясна визия по пътя към предстоящите политически предизвикателства, завършиха от СДС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3235 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини