Секретарят на президента по вътрешна политика: Плевнелиев се води от ясни мотиви

  • 20 май 2016 07:56

  • 1383
  • 0
Секретарят на президента по вътрешна политика: Плевнелиев се води от ясни мотиви
©

След отхвърлянето на ветото върху Изборния кодекс законът остава такъв какъвто е. След обнародването му в държавен вестник той ще влезе в сила. Това заяви в студиото на "Денят започва" секретарят на президента по вътрешна политика Милен Любенов.

По думите му, в момента има закон с проблемни текстове, в който има съмнение за противоконституционност и той ще влезе в сила след обнародването му. Конституционният съд има крайната дума за това дали един текст е противоконституционен или не. Президентът винаги се водил от ясни мотиви и не е бързал в преценките си, каза още Любенов.

"
След приетите изменения в Изборния кодекс и от управляващи, и от опозиция заявиха, че наистина текстовете са проблемни и подлежат на коригиране. Така, че не виждам защо сега всички са изненадани от едно или друго решение, свързано и с ветото на президента, и с последващите стъпки, които той би предприел. Към момента това, което е на лице е, че имаме едно преодоляно вето, закона остава в сила такъв, какъвто е и след обнародването му в ДВ той ще влезе в сила. Така, че проблемните текстове остават", добави той.

Любенов каза още, че въпросът е какво следва от тук насетне. По думите му, на този етап ние имаме от страна на управляващото мнозинство заявено намерение за промени, но тук е същината на проблема - защо сега всъщност ще бъдат направени промени върху текстове, които бяха приети 2 седмици по-рано?! И това показва една системна слабост в законодателния процес, който не само в рамките на това НС, но и в рамките на 41-то и 42-то НС - т.е. приемат се прибързано тектове на закони без ясна цел, без мотиви, без оценка на въздействие, което в последствие създава противоречия.

"Всъщност имаме един закон, който ще влезе в сила след обнародването му с проблемни текстове, по които има съмнения за противоконституционност. Казвам съмнения, тъй като КС е този, който всъщност накрая има затова дали един текст или закон е противоконституционен или не е. Президентът никога не е действал прибързано, винаги се ръководи от принципи и с ясни мотиви. В Конституцията не са разписани срокове, в които трябва да се сезира КС, но ние не можем на базата на заявени намерения да вземаме своето решение", заяви още секретарят на президента по вътрешна политика.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини