Проф. Константинов: Нямаме право да късаме от България сънародниците ни в чужбина (видео)

  • 10 май 2016 08:04

  • 5129
  • 1
Проф. Константинов: Нямаме право да късаме от България сънародниците ни в чужбина (видео)
©

Гласуването в чужбина е начин сънародниците ни да поддържат връзка с родината. Политическият аспект е какъв е резултатът в гласуването като брой депутати. Той е нищожен – по-малко от 1%. Това каза в сутрешния блок на БНТ математикът и политически анализатор проф. Михаил Константинов по повод ветото на президента върху текстове от Изборния кодекс, които уреждат гласуването на българите в чужбина.

По думите на проф. Константинов е мит, че в чужбина има над 2 млн. избиратели. В България избирателите са около 6 млн., а в чужбина са 1 млн. На пръв поглед изглежда, че този 1 млн. трябва да произведе съизмерим резултат, но ако в България гласуват около 60% от избирателите, за чужбина този процент е около 15, обясни математикът.

От 2001 до 2014 г. са избрани 8 парламента - 1920 депутати. От тях 16 са избрани с гласовете от чужбина. Това е по-малко от 1%. Остава въпросът кой печели и кой губи. Има един голям печеливш – ДПС. Те печелят всички тези 16 депутати. Големият губещ е БСП, която губи 9 мандата в тези 8 парламента. Губят НДСВ и ГЕРБ – по 3 мандата, и "Атака" – 1 мандат. Това е целият ефект от гласуването в чужбина при избора на последните 8 парламента, заяви проф. Константинов.

Проблемът на ДПС в момента е политическата им самота. Препоръчвам им да я преодолеят, ако искат да бъдат ефективна политическа сила, посочи политическият анализатор.

Гласуването в чужбина е важно в морално отношение. Трябва да поддържаме българската диаспора, нямаме право да ги късаме от България, подчерта проф. Михаил Константинов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5129 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
gost

2016.05.10 | 14:33

1
Vie kakvo rabotite G-cho

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини