Плевнелиев: Върнах Изборния кодекс, защото крепя конституцията

  • 09 май 2016 14:03

  • 7275
  • 34
Плевнелиев: Върнах Изборния кодекс, защото крепя конституцията
© Булфото

Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното апелира политическите партии да се върнат към основите на демократичната държава и към конституцията, където е записано, че гражданите имат равни права. Това каза държавният глава в отговор на въпрос за ограничаването на избирателните права на българите в чужбина и наложеното вето на Изборния кодекс, по време на дискусия с ученици за Деня на Европа - 9 май, в Представителството на ЕК в София.

Политическите партии, които и да са те, трябва да се върнат към основите на демократичната държава, да прочетат собствената ни конституция, която никак не е лоша и която много пъти ни е помагала в трудни моменти, а там пише, че гражданите имат равни права, ясно и категорично е посочено, че българите, където и да са по света, трябва да могат да упражняват своите права и държавата не бива да им пречи, а трябва да ги облекчи в този процес, каза президентът Плевнелиев.

По думите му политическите сили е крайно време да разберат, че антилогиката няма да ги доведе доникъде - едни партии, които гласуват срещу други партии, които искат да попречат на някой някъде да гласува.

"Ако създаваш пречки на българи, независимо в която и държава са те, да упражнят конституционното си право на глас, ти погазваш конституцията на България. Ако разделяш българите на тези, които са в Турция, в САЩ или в Германия, ти вече погазваш конституцията на България", посочи Плевнелиев. Президентът каза, че депутатите трябва да си спомнят каква е клетвата, която са положили в първия ден на 43-то Народно събрание пред целия народ - да спазват конституцията и да служат на народа. "Моля, спазвайте конституцията. Моля, помогнете му да гласува, в която и точка на света да е и му дайте шанс, а той ще определи оттам- нататък, кое е добро и кое - лошо", апелира Плевнелиев.

Държавният глава беше категоричен, че със своето действие с налагането на вето на Изборния кодекс нито пречи на някой от политическия спектър в България, нито подкрепя когото и да било. Президентът е стожер на конституцията, президентът отстоява своята позиция и като обикновен гражданин, а българите, където и да било по света, трябва да гласуват облекчено, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Президентът коментира още, че не вижда логика между текстовете от Изборния кодекс за избирателните права на българите в чужбина и референдума за електронното гласуване и приетите от парламента текстове в подкрепа на това гласуване. Вместо да облекчат българите да гласуват, където и да са по света, знаейки, че през 2018 г. това трябва да стане факт чрез електронно дистанционно гласуване, те въвеждат ограничения, няма логика, посочи Плевнелиев. По думите му Изборният кодекс е закон, в които тези две различни тези се сблъскват със "страшна сила". "Аз търся логиката, крепя конституцията, затова и върнах този закон", каза президентът за ветото на Изборния кодекс и изрази надежда да има отговорен дебат в парламента и да се върви напред, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7275 34

Свързани новини

Коментари 34

Добави коментар

2016.06.16 | 11:17

34
Крепиш фесовете,помак.

2016.06.16 | 11:17

33
Расиме,не се прай на улав,когато на изборите за Президент,отидеш на втори тур- на балотаж Доган ще заяви на турски -"Гласувайте за нашия човек- Расим" айде още 300 000 гласа за Расим

2016.06.16 | 11:17

32
е за отрепките най-добре ще е да имат глас само путиняците.

2016.06.16 | 11:17

31
Смешници, вие сте много ядосани, че българите в чужбина изкарват х10 на вашите заплати. Българите в чужбина имат и ще имат право да гласуват. Вие ни наричате 'предатели'. В същото време какво сте направили за България ? На протести бяхте ли? не!
Киро

2016.05.10 | 17:08

18
Какво им обясняваш на тези балъци, то само като им видиш заплатата и ти става ясно колко навътре го поемат без да се обаждат.

2016.06.16 | 11:16

30
В сащ и Европа ще дласуват както до сега , промените засягаха ЕДИНСТВЕНО турците в Турция, секциите там от около 130 ще намалеят на 7-8.

2016.06.16 | 11:16

29
РЕЦЕПТА ЗА ОТСЛАБВАНЕ: Окачете горната снимка над масата за хранене. Гаранция, че ще ви се отяде. А ако все пак хапнете нещо, ще ви се доповръща!
Наблюдател

2016.05.17 | 09:03

26
Какви права ограничава новия изборен кодекс,който иска да гласува ще отиде в посолството или консулството и ще гласува.Да,ще има опашки,но проявете търпение,все пак упражнявате правото си на глас,което така ревностно защитавате,ще чакате търпеливо.Какви са тези лиготии - посолствата били далеч и т.н. Ами да не сте избирали да живеете в такива държави бе!Трябва ли да се открива изборна секция в Джибути,щото видите ли там живеят трима българи и трябва да им осигурим право на глас,и да похарчим много пари за това.Абе вие луди ли сте бе,това вече не е демокрация а слободия,който е голям патриот ще пътува стотици километри,ще чака опашки ще загуби време,но ще гласува.Какво искат емигрантите - изборна секция до нощните им шкафчета ли!???Айде моля...

2016.06.16 | 11:16

28
като излезеш от разпадащата си панелка ще разбереш,че света е по-далеч от носа ти.Ясно ли е?
baihui

2016.06.16 | 11:16

27
ДУХАЙ БЕ, ПЕДАЛ !!!

2016.05.12 | 18:01

20
лапай бибата на ботокса и се моли за американска хуманитарна.

2016.05.12 | 18:02

25
Plevelzoooo koi te iba sno6ti...

2016.05.12 | 18:01

24
Бахти боклука е тая пастирка ! Крепи не конституцията , а уййя на Ердоган в задника си !

Добави коментар

Водещи новини