22 партии са получили държавна субсидия през 2014 г.

  • 27 април 2016 10:46

  • 1329
  • 1
22 партии са получили държавна субсидия през 2014 г.
© Novini.bg

Двадесет и две партии са получавали държавна субсидия през 2014 г. в общ размер на 37 890 000 лв. като субсидията има най-голям относителен дял при финансиране на дейността им. Това се посочва в одитния доклад на Сметната палата за финансовата дейност и предоставеното имущество на политическите партии за 2014 г., който институцията публикува.

Отразената в годишния финансов отчет държавна субсидия на една политическа партия не съответства на преведената от Министерството на финансите, поради поставянето под специален надзор на обслужващата партията търговска банка.
Не е установено средства от държавната субсидия да са предоставяни за обезпечения на вземания на трети лица.

През одитирания период 18 партии отчитат приходи от членски внос в общ размер на 4 194 000 лв., които са проверени.
Дарения на обща стойност са получили 16 партии в размер на 4 891 000 лв. Декларациите за произхода на дарените средства от физически лица са оповестени в публичните регистри на интернет страниците на партиите.

Две партии са формирали приходи от стопанска дейност и са извършили разходи за стопанска дейност - издаване на вестник. Други три са формирали приходи от продажба на дълготрайни материални активи - автомобили и автобус. Една партия е декларирала приходи от продажба на имоти на партията.

Единадесет политически партии са направили дарения на трети лица общо за 1 493 000 лв., като за това са ползвали средства, както от държавна субсидия, така и от собствени приходи.

При одита на партиите не са установени факти и обстоятелства за счетоводни записвания на дялове и участия в търговски дружества и кооперации, както и на приходи и разходи от стопанска дейност извън разрешената от Закона за политическите партии /ЗПП/.

Двадесет и две партии ползват 775 помещения, предоставени по реда на ЗПП от областни и общински администрации в страната. За наеми на тези имоти са изплатени 932 000 лв. В края на 2014 г. 11 партии отчитат 58 000 лв. неразплатени задължения, като 34 000 лв. от тях са изплатени през 2015 г.

Една политическа партия ползва 11 имота - частна общинска собственост, без да отговаря на законовите изисквания. До провеждане на изборите за народни представители на 5 октомври 2014 г. четири политически партии ползват предоставени помещения, в нарушение на ЗПП. След изборите една партия е загубила правото и ползва предоставено помещение в нарушение на този закон.

По 50 договора, сключени от осем партии, са установени неизплатени наемни вноски за повече от три месеца. Създадени са предпоставки за прекратяване на договорите за наем от наемодателите.

Извършени са проверки за ползването по предназначение на 124 имота на територията на София, предоставени на 9 партии от районните администрации на Столична община и от областна администрация на Област София.

За 9 предоставени имота на две партии е установено, че се ползват съвместно по сключени договори с трети лица - за осъществяване на партийна дейност, в съответствие с изискванията на ЗПП, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1329 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
коко

2016.04.27 | 18:00

1
ВСИЧКИ ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ - НИКАКВИ СУБСИДИИ...................ДА СИ ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ ЧЛЕНСКИЯ ВНОС , А НЕ НАШИТЕ.

Добави коментар

Водещи новини