Антони Тренчев: Между 8 и 40 млрд. лв. български пари са в офшорни зони

  • 08 април 2016 18:04

  • 3037
  • 3
Антони Тренчев: Между 8 и 40 млрд. лв. български пари са в офшорни зони
©

Офшорните фирми са инструмент, с който често се злоупотребява. В момента има закон за тях, който е надупчен като швейцарско сирене и не ни удовлетворява. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев по повод предложението на реформаторите анонимни офшорни фирми да не могат да купуват стратегически за страната ни предприятия.

Единият проблем с тези фирми е, че се използват за укриване на данъци. Вторият проблематичен аспект обаче ни засяга повече – анонимизирането на ресурси, капитали и собственост. Трябва да се отделят структуропределящите сфери у нас и ако офшорка иска да участва в тях, да се създадат ясни правила как може да стане това. В момента на много от офшорните фирми се слага фиктивен собственик, а реалният остава скрит за нас. Трябва да си зададем въпроса искаме ли да знаем кой управлява пенсионните фондове, значимите банки у нас. Искаме да ограничим това, което е вредно за икономиката ни. Не казваме, че всички са виновни и всички са престъпници, но трябва да ограничим анонимната собственост на структуроопределящите предприятия, посочи Тренчев.

Обмисляме въвеждането на данъчна амнистия за капиталите в офшорни зони с новия закон за офшорките. Това ще даде възможност на офшорни фирми да върна капитала си в България и ако заплатят определен процент от сумата, няма да бъдат преследвани от данъчните служби у нас, каквито практики има в редица европейски страни. Чрез механизма на парламентарния контрол днес поисках от министър Горанов да каже как би се отразило на бюджета, ако фирмите, които си върнат парите от офшорна зона у нас и заплатят данък в размер на 15, 30 или 45%, каза Тренчев. По думите му в офшорни зони в момента има между 8 и 40 млрд. лева български пари, които, ако се върнат у нас, ще предизвикат сериозно раздвижване на икономиката.

Тренчев подчерта, че данъчна амнистия е въведена в страни като Италия и Германия и това е стимулирало голям брой фирми да върнат парите си от там.
 


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3037 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
АНТИКОМУНИСТ И АНТИЕВРЕИН

2016.04.09 | 13:11

2
правилно

2016.04.10 | 12:48

3
К'во правилно бе разстрел за всички грабители ! Всички ревът нямало пари , бизнесите не вървяли и дават малки заплати и за пенсии няма ! Продажници мръсни гадове антибългари недни !

2016.04.09 | 12:04

1
може да питат колко са действителност Роската офшорка нали той е бил в тази далавера през въпросния период 1997-2001

Добави коментар

Водещи новини