Министерство на отбраната съди "Еърбъс" за 18 млн. евро

  • 10 март 2016 20:47

  • 2646
  • 1
Министерство на отбраната съди "Еърбъс" за 18 млн. евро
©

Министерството на отбраната е завело иск в Международния арбитражен съд в Париж за 18 млн. евро срещу европейския гигант "Юрокоптер"-EADS, който от две години се казва "Еърбъс". Това стана ясно от думите на министър Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки., който бе на заседание на парламентарната военна комисия.

България търси неустойки по договор с "Юрокоптер" за доставка на вертолети от 2005 година. Според МО компанията не е доставило част от договореното оборудване за машините и не е изпълнило задълженията си по офсетната програма към договора. Искът е бил подаден в края на миналата година и делото все още не е тръгнало. Вярвам, че ще спечелим това дело, каза Ненчев.

Проектът за придобиването на нов тип изтребител до дни ще бъде вкаран в Министерския съвет, съобщи Ненчев. Според него той е предвиден и в бюджетната рамка. Парите по него е планирано да се плащат разсрочено за няколко години, а първата вноска трябва да бъде покрита от заложените 80 млн. лева целевото финансиране за бойната авиация.

Договорът за 18 хеликоптера (12 "Кугър" и 6 "Пантер) бе подписан по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Общата цена, в която влизат и резервни части и друго оборудване, бе над 383 млн. евро.

При първия кабинет на ГЕРБ от правителството обявиха, че няма достатъчно средства, за да се изпълни целият договор и се отказахме от доставката на последните три хеликоптера "Пантер". В договора бе предвидена и офсетната програма, която не е ясно дали е изпълнена.

Последвайте канала на

Калина Христова
2646 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ноком

2016.03.11 | 13:50

1
Те тоа убавец ни моа да гу гльодам.Оти клозето е далеко. Абе, що не купят стотина плазми вместо хвърчилата скрабни и на военни учения да смотрят американски екшъни и демократични толерантности/това последното май е кавър на една модерна дума,заменила липса на на потентност при мъжете/.И оти на тоа нещастник му туриха прякор"куцИкара"- само за съвета за секретарската свалка, която навярно е цитирана от МинОт-а?

Добави коментар

Водещи новини