Броят на проведените мероприятия по бойна подготовка нараства с близо 12% през 2015 г.

  • 30 март 2016 12:54

  • 775
  • 0
Броят на проведените мероприятия по бойна подготовка нараства с близо 12% през 2015 г.
© Булфото

През 2015 г. отбранителната политика се е основавала на приемственост и устойчивост в следваните национални приоритети в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз.

Независимо от финансовия недостиг и състоянието на въоръжението и бойната техника, българските въоръжени сили успешно са изпълнявали задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните им задължения. Това констатира Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2015 г., одобрен на правителственото заседание, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Кабинетът предлага на Народното събрание да разгледа и приеме документа. С него Министерският съвет информира народните представители и българското общество за резултатите от провежданата политика в областта на отбраната.

Докладът определя като интензивна програмата за учения и тренировки в многонационален съюзнически и двустранен формат. През м. г. са проведени 264 учения, а броят на мероприятията по бойна подготовка е нараснал спрямо предходната година с 11,8 на сто. В изпълнение на Плана за съвместната българо-американска подготовка са проведени 82 тренировки, подготовки, учения и курсове.

През 2015 г. общо 420 военнослужещи са участвали в 14 операции и мисии зад граница, вкл. в дежурството към Силите за отговор на НАТО и ротата от междинния резерв за операция „Алтеа” на ЕС в Босна и Херцеговина. В същото време 98 формирования са поддържали постоянна готовност и са провеждали операции за оказване помощ на населението. Въоръжените сили са участвали в 182 спасително-аварийни операции с 1256 военнослужещи и над 340 единици техника. Оказана е и логистична поддръжка на ГД „Гранична полиция” при охрана на южната граница за противодействие на засиления миграционен натиск.

Докладът отчита, че през 2015 г. е запълнен получилият се вакуум в стратегическата рамка на отбранителната политика след изтичането в края на 2014 г. на времевия хоризонт на Бялата книга за отбраната и въоръжените сили. Приетата от парламента Програма 2020 определя параметрите за развитие и основните насоки за изграждане на отбранителните способности до 2020 г. като отчита фундаменталните изменения в геостратегическата среда за сигурност. Основният фокус се премества от структурни и организационно-щатни промени към развитие на отбранителните способности чрез модернизация. Въз основа на Програма 2020 и с цел реализацията й Министерският съвет прие План за развитие на въоръжените сили 2020.

Усилията на ръководството на Министерството на отбраната през 2016 г. ще бъдат насочени към реализация на заложените цели и мероприятия по Програма 2020 и План 2020. Започва разработването и стартирането на основните инвестиционни проекти за модернизация. Гаранция за това са и предвидените за 2016 г. допълнителни средства от централния бюджет от 160 млн. лв., с което разходите за отбрана да достигнат до 1,35% от БВП. Акцент ще бъде и подготовката за ефективно участие в срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО през юли във Варшава, на която ще бъде отчетен ходът на изпълнението на решенията от Уелс `2014.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
775 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини