БСП иска отлагане на закона за предучилищното и училищното образование с една година

  • 04 февруари 2016 14:13

  • 1497
  • 3
БСП иска отлагане на закона за предучилищното и училищното образование с една година
© БСП

Народни представители от БСП - Лява България внесоха в деловодството на Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, с който предлагат влизането на закона в сила да се забави с една година.

„Надяваме се за този период управляващите и новото ръководство на министерството да се просветлят и да усетят необходимостта за отмяна и преразглеждане на този законопроект. За нас той е в основата на големите трудности и бъркотията, които се наблюдават в това толкова отговорно и важно за българското общество и държава ведомство”, заяви зам.-председателят на БСП - Лява България Атанас Мерджанов пред журналисти в парламента.

„В съвременния свят на първо място трябва да бъде патриотичното и националното възпитание на българските деца. Философията на закона, както е предложен, изхвърли основните компоненти на българската образователна традиция”. Това допълни по темата народният представител Валери Жаблянов. Той подчерта, че за България просвещението е цел номер едно, за българския народ то е било път за неговото национално изграждане, а днес в закона за образованието се изхвърля понятието „просвета”. „Не е случайно, че от учебниците бяха отстранени текстове, с които са пораснали поколения български ученици, студенти, преподаватели и учители. Цялата тази атака срещу националното самосъзнание и характер не е случайна. Тя е плод на това разбиране за образованието, което ние не споделяме”, категоричен е народният представител.

По неговите думи със заложените нереалистични срокове, всички участници в системата на образованието са били изправени пред огромно напрежение. Жаблянов даде за пример парадоксалната ситуация- ученици в 5 клас ще учат без учебници или по учебници от други класове. „Това означава, че системата е рухнала вследствие на приемането на този закон и на некадърното управление”, каза още

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1497 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.02.07 | 14:14

3
много неща трябва да се променят в закона, начина, по който се финансират училищата, да се разделят на начални, основни и средни, така деца от една възраст ще учат на едно място, извънкласните дейности да бъдат специално финансирани изведени действително в извън учебно време, екскурзии, театрални постановки, музика всичко да се регламентира и централно да се финансира, повече конкурси да се организират с ясен регламент и награден фонд, който да привлича децата, много са сериозни нещата в образованието, не са от днес за утре и решения между две цигари
Рони

2016.02.06 | 20:23

2
Видяхме способностите на всички от Герб! Достатъчно некадърни и неспособни да създадат един качествен закон. Друг е въпросът дали им е изгодно да го правят!
манев

2016.02.06 | 18:11

1
Затова нищо не върви. Ако някой иска да промени нещо друг се обявява против, останалите дават ум.

Добави коментар

Водещи новини