Янаки Стоилов: Историята не трябва да бъде забравена, но не можем да живеем само с история (видео)

  • 02 февруари 2016 13:06

  • 1790
  • 2
Янаки Стоилов: Историята не трябва да бъде забравена, но не можем да живеем само с история (видео)
© Булфото

Историята не трябва да бъде забравена, но не можем да живеем само с история, заяви от парламентарната трибуна Янаки Стоилов от името на ПГ на "БСП лява България" по повод прочетените декларации за 1 февруари - деня на почит към жертвите на комунистическия режим.

Без да отричаме всички страници от българската история, включително актовете на несправедливо и незаконно насилие, отбелязването на такива дати не може да бъде използвано като опит за по-нататъшното разделение на българската нация, заяви Янаки Стоилов.

Ако продължаваме по този път, в България, изглежда, ще трябва да бъдат издигнати в центъра два монумента - Паметник на глупостта, а другият - на подлостта и предателството, коментира той. Ние искаме да бъдем от тези, които да издигнат съзиданието, да отдават необходимото уважение на всички хора, които са се борили за своите идеи, отбеляза Стоилов.

Той припомни, че още 90-те години, когато Александър Лилов е призовал да се затвори страницата на миналото, тогавашният лидер на опозицията Жельо Желев е отговорил, че първо трябва да я прочетем. Това четене упорито продължава вече 25 години, но четенето не би трябвало да бъде извинение какви страници се пишат в днешната действителност в България, отбеляза Стоилов.

Странно е, че днес новата вълна на антикомунизъм е по-силна, отколкото преди десетина години. Опитите на една противоречива дясна формация да намери легитимация, постоянно занимавайки се с историята, показва неспособността да се отговори на днешните проблеми, коментира той.

Стоилов заяви, че в много случаи става дума за опит за създаване на нови биографии и някои хора, които удобно са пребивавали под крилото на своите родители и близки, след промените са побързали да облекат демократичната мантия, някои да сменят по няколко партии и винаги да бъдат на място, по-близко до властта. Това са днес голямата част от моралните съдници на българската история, отбеляза той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1790 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.02.03 | 00:01

2
Много малко време е минало от турското робство, за да бъде забравено. Но ако българите изчезнат скоро, то времето няма да е от значение.
Саси

2016.02.02 | 21:15

1
Герб написаха най-тежката история на нова България . Те унищожиха държавата, тя почти не съществува.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини