Адвокат Петкова с горещ коментар за новото предложение на прокуратурата за смърт на пътя

  • 28 май 2024 07:59

  • 2581
  • 3
Адвокат Петкова с горещ коментар за новото предложение на прокуратурата  за смърт на пътя
© Кадър - Нова телевизия

Предложенията на прокуратурата за по-строги мерки спрямо шофьорите, причинили смърт на пътя, няма да доведат до по-бързо решаване на делата. Такова мнение изрази в ефира на Нова телевизия адвокат Силвия Петкова. Вчера стана ясно, че от обвинението настояват шофьор, отговорен за катастрофа с жертва, да бъде задържан под стража до 8 месеца, а не както досега - 2. Също така по неотложност да се вземат проби за алкохол и наркотици на шофьорите, дори ако смъртта е причинена по непредпазливост.

„Винаги когато се инициират някакви законодателни промени, то е задължително да е ясно с какво ще помогнат. За съжаление не открих мотивите на тези продължения. Мога да предполагам, че идеята на това удължаване на срока на задържане е евентуално до този момент вече разследването да е приключило и обвиняемият да няма възможност да се укрие за по-дълго време. Така или иначе обаче тези разследвания не могат да приключат в рамките на 8 месеца”, поясни Петкова.

Катастрофата със загиналите музиканти: Отложиха делото заради неявяване на подсъдимия турски шофьор

По думите ѝ макар да се говори за увеличаване на броя на катастрофи у нас, всъщност за последните 10 години те са намели драстично с 300 процента.

„От гледна точка на задържането, това е форма на ограничаване на правото на свобода и сигурност на потенциалния обвиняем. Ако може да се постигне целта на закона с по-леки мерки, то те трябва да бъдат приложени – отнемане на книжката, забрана за напускане на страната. Не е необходимо един човек да стои толкова дълго в ареста. Понякога накрая се оказва невинен”, твърди адвокатът.

Тя поясни, че по неотложност в момента на ПТП-то може да се вземе биологична проба от кръв и урина и без съгласието на лицето. Това става по разпореждане на прокурор.

Последвайте канала на

Калина Христова
2581 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.28 | 12:47

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.28 | 08:38

1
Същите мерки и за депутатите!

2024.05.28 | 09:08

2
ЗАЩО ,"депутатите" трява да имат ИМУНИТЕТ ?!

Добави коментар

Водещи новини