ДПС: Свободата да бъде принесена в жертва на сигурността е мракобесие (видео)

  • 10 декември 2015 11:23

  • 1549
  • 4
ДПС: Свободата да бъде принесена в жертва на сигурността е мракобесие (видео)
© Булфото

Мисията на либералното ДПС е да отстоява и в тези критични времена необходимостта гражданите на България, на Европа, на света да не бъдат изправени пред избора - свобода или сигурност. Това заяви в парламентарната зала лидерът на движението Лютви Местан в декларация от името на групата по повод Международния ден на правата на човека, който се отбелязва днес.

По думите на Местан правата и свободите на човека не са даденост, те трябва да се отстояват непрекъснато. Според него правата и свободите следва да бъдат гарантирани от закони, но те няма да се реализират в действителност, ако не се намери диалектическата връзка между правата и свободите и толерантността.

Гражданите имат право едновременно и на сигурност, и на свобода, подчерта Местан. Необходим е баланс между тези два принципа, а не идеята за сигурността да изяде идеята за свободата, защото това е началото на всяка една тирания, която води до милиони човешки жертви, заяви той.

Местан отбеляза, че най-сериозното предизвикателство пред либералната демокрация е една опасна, неоконсервативна концепция, която се прави опит да се разгърне и в България. Напоследък чуваме силни гласове за това, че диалектическата връзка между сигурността и свободата трябва да се разруши и свободата следва да бъде принесена в жертва на сигурността като отговор на терористичните заплахи, които идват от експанзията на Ислямска държава, каза Местан.

Той заяви, че от ДПС споделят необходимостта да се засилят системите за сигурност, има необходимост от повече инвестиции в системите за сигурност и на националните държави, и в рамките на ЕС. Но да се постави въпросът свободата да отстъпи на сигурността е в крайна сметка мракобесие, началото на края на съвременната европейска демокрация, смята Лютви Местан.

За съжаление трябва да изтъкнем и дебело да подчертаем, че и в нашата родина, страна член на ЕС вече девета година, все още има проблем с правата и свободите, посочи лидерът на ДПС. Не са нужни други доказателства, достатъчно е да припомним, че заради накърняването на свободата на словото, свободата на изразяване на майчин език, представители на ДПС, в това число и на председателя на партията, сме обект на санкции от страна на българските държавни институции и ни се налага да се обърнем към Съда за правата на човека в Страсбург, каза още Местан.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1549 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Нарушения има

2015.12.30 | 12:19

4
Във психическото ти състояние,че не знаеш какъв си И`от къде си.Отговора е в ПАСПОРТА ти майчин.И говориш на езика по паспорт,който носиш.Иначе глоби и пътуване!Стана ли ти ясно.

2015.12.11 | 20:46

2
KAKVO E IZPISANO V DOKUMENTA TI ZA SAMOLITCHNOST
Ако си анадолец

2015.12.23 | 20:03

3
И имаш Български паспорт,трябва да говориш-Български и да спазваш законите и.И на цигански не може да се говри.България не се нуждае от молоум-наведени племена.

2015.12.11 | 20:46

1
Местане като си такъв либерал, с колко декларации заклейми отношението към жените в С.Арабия? Либерал си само на приказки, а по вяра си ислямофашист. До няколко години ти обещавам, ще те взривя,

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини