ДПС подкрепи явното гласуване във ВСС

  • 09 декември 2015 16:19

  • 1832
  • 4
ДПС подкрепи явното гласуване във ВСС
© Булфото

ДПС отново направи изненадващ ход по време на днешните дебати по промените в Конституцията, след като подкрепи идеите на Реформаторския блок и министъра на правосъдието в оставка Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския. ДПС подкрепи с 36 гласа "за" явното гласуване.

Димитър Делчев защити предложението с аргумента, че такова гласуване имало в Австрия, Норвегия, Щатите, Португалия. "Да не се страхуваме от това, че ще има граждански контрол", подчерта Димитър Делчев. Депутатът коментира, че РБ трябвало да анализира как е постигнат историческия компромис.

Чавдар Георгиев от БСП се обърна с остри думи към реформаторите. "Очевидно е, че вашият исторически компромис стигна до исторически провал" подчерта той. "Защо искате да контролирате гласуването във ВСС", попита той.

Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на от РБ застана зад явното гласуване.

Лидерът на ДПС обяви, че партията му ще подкрепи отпадането на тайния вот и застава зад явното гласуване във ВСС. "Явният вот създава по-големи предпоставки за контролиране, трябва честно да си го признаем", коментира Местан. Според него трябва да отпадне конституционното ограничение за начина на гласуване и този въпрос да се уреди в Закона за съдебната власт.

Припомняме, преди разглеждане на промените на второ четене министърът потърси подкрепа в търсене на компромисно решение по единия „препъни камък” за промените, а именно явно или тайно ВСС да взема решения. Опцията, която той предлагаше е този въпрос да отпадне от Конституцията и да се уреди в Закона за съдебната власт, който дава право на ВСС зависимост от ситуацията да избира начина на гласуване.

Днес ДПС застана зад тази идея и я счете за по-разумна от тази, която сега реформаторите защитават - в основния закон да се запише, че ВСС ще гласува само с явен вот. В крайна сметка мнозинството „изхвърли” от Конституцията темата за явния и таен вот като този въпрос ще бъде уреден в Закона за съдебната власт. За този вариант, предлаган и поддържан от Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския бяха 190 "за", 27 "против" и 1 "въздържал се".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1832 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2015.12.10 | 13:07

4
ДПС вън от българския парламент!
аа

2015.12.10 | 09:44

3
Гледай го мазния ТУРЧИН дърт.........
Karo

2015.12.10 | 07:03

2
Кога са изборите?

2015.12.09 | 23:51

1
СМЪРТ ЗА ИСЛЯМОФАШИСТИТЕ! СМЪРТ ЗА ДПС, НАКРАЙНИК НА ЕРДОГАН! СМЪРТ ЗА ПСЕВДО-ЛИБЕРАЛНАТА СГАН!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини