Ивелина Василева: Приоритет е инвестирането в Северозападна България

  • 06 ноември 2015 14:29

  • 1318
  • 0
Ивелина Василева: Приоритет е инвестирането в Северозападна България
© Булфото

Приоритет на министерството на околната среда и водите и на правителството е инвестиране в Северозападна България. Това заяви днес министър Ивелина ВасилеваИвелина Василева Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас. През 1988 г.  завършва в словото си при откриване Регионална система за управление на отпадъците в Плевен, цитирана от БТА.

Тя посочи, че това е изключително важен проект - инвестиция за 28 млн.лв., чрез която шест общини решават въпросите за управление на отпадъците." Един проект, чрез който се изгражда първа клетка на Регионално депо, сепарираща и компостираща инсталация. Проект, от който има много ползи за 186 000 жители на територията на общините", каза министър Василева. Тя уточни, че те са свързани с опазване на водите, почвите и въздуха, с възможността да изпълним ангажимента като държава да закрием старите сметища, които в региона са шест. В депото ще бъдат създадени 56 нови работни места.

Министър Василева подчерта, че министерството приоритетно инвестира в Северозападния регион на България като само по европейската ОП "Околна среда - 2007-2013" са реализирани 19 проекта в област Плевен - две пречиствателни съоръжения, положени са 63 км ВиК мрежа, доставени са 40 нови тролейбуси за градския транспорт на Плевен. Предстои през новия програмен период изграждане на ВиК цикъла на Плевен и Долна Митрополия, което също е значим проект, допълни министърът.

По-рано днес тя откри в Плевен и обновения и модернизиран Регионален прогностичен център на НИМХ при БАН, който е разположен във филиала. В него ще се изготвят локални прогнози, в това число за опасни и особено опасни явления, включително наводненията.Те ще бъдат резултат на измервания от 290 станции в Северозападна и Централна Северна България, радарна и сателитна информация и съвременни числени метеорологични и хидроложки модели. Инвестицията в съвременна техника е за над 100 000 лева. Финансирането за реализирането на проекта е целево от МОСВ и по трансграничния българо-румънски проект WATER.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1318 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини