Борисов: Учените в БАН ще взимат заплати, ако работят по проекти

  • 03 ноември 2011 12:07

  • 5584
  • 17
Борисов: Учените в БАН ще взимат заплати, ако работят по проекти
© Булфото

Правителството ще отпусне пет милиона лева за съфинансиране на европейски проекти, по които работи Българската академия на науките, обяви  министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г при откриването на новото отделение по хемодиализа в „Пирогов”.

Днес министрите на финансите и на образованието Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи и Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко ще се срещнат с ръководството на БАН, съоби премиерът.

„Знаете, че отпуснахме десет милиона за Фонд „Наука”, още пет милиона днес ще добавим към тях и ще им кофинансираме всички проекти. Така, както Европейската комисия работи с нас, ние ще работим с БАН. За всеки проект, за който докажат неговата ефективност, в рамките на 10 – 15 милиона сме готови да го кофинансираме”, каза Борисов.


На въпрос – какво ще се случи със заплатите на учените в академията, за които няма пари за ноември и декември, Борисов отговори: „Заплати ще имат, когато работят по проекти и могат да изкарват колкото искат пари. Преди две години те поискаха от мен закон, който да ги направи абсолютно самостоятелни – неангажирани на практика с правителството, такъв закон има, те се отчитат пред парламента. Ние какво искаме всъщност от тях като ангажимент към държавата – да работят така, че да използват максимално парите, които държавата дава, европейските програми. Сами разбирате, че всеки, който има проект, по него ще получава много големи заплати”, каза премиерът.

Според Борисов, много професори в момента работят прекрасно по европейски проекти и са много доволни. Те са с много високи заплати, когато всеки в БАН работи така и усвоява европейски средства, проблемът със заплатите няма да бъде дискутиран. И сега има учени в БАН, които взимат в пъти по-високи заплати от вашите, госпожо, обърна се Борисов към журналистите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5584 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Direktor

2012.03.20 | 12:00

17
Тъпото е, че до управляване на парите на БАН не се допускат млади хора. ББ е прав, че има професори с доста високи заплати, но болшинството от младите учени и по-низшите научни работници, дето изкарват цялата работа по европейските проекти на гърба си, стоят на минимални заплати от по 300 - 400 лв. Парсата я обират старците!!! Ама от друга страна ББ не е прав да обижда хората, които са учили, учат и обучават. Във Франция да си учен и учител е най-престижната и една от най-добре платените работи, а тук... УЖАС!!! Ненормална история!
пешко паралилипешков

2011.11.10 | 13:40

5
да правиха нещо да им дават пари, тук не е япония, америка, англия или германия, тук учените са най-големите тъпанари. никой от тях нищо не прави освен археолозите. Все по дискавъри чуваме за някакви учени от университети академии от всички страни са изброявали, повечето в европейския съюз, от комунистическия блок, китай, индия, северна америка, бразилия, само тук нашите даже не са ги и чували, тук знаем само как се вари ракия и евтин спирток. Пък и съм студент и на тези професори дето ми преподават им дават пари за нищо. пс. Хейтъри много само го псувате бб, и аз не го харесвам, но вие го псувате без основание и така изглеждате тъпи и хейтъри...
plamenp59

2011.12.02 | 00:04

16
Че защо учиш тогава и то в България.След като не те учат на нищо защо ти е това образование с което не можеш да се реализираш.Отиди там където мислиш че ще получиш по добро.Обичаме да целуваме гъзовете на силните на деня и да плюем по интелектуалците .Да усмиваме всеки инакомислещ и да плашим с рязане на глави другите етноси макар причината за това което става в България да сме единствено ние .Поставянето на българската наука на колене е дълъг процес започнал преди десетилетия.И жънем плодовете на простотиите на Живков и на всичките след него.И работещите в БАН, а и всички останали трябва да получават заплатите си.
Реалист

2011.12.02 | 00:03

15
Aми.....и депутатите трябва да взимат заплати само ако ходят в парламента, ама.....
Илиев

2011.12.02 | 00:03

14
Леле чак ме е срам като чета. Ама какво се чудя - то на правителството не му трябват образовани хора - те по-трудно се манипулират. Това е поредният пример колко са некомпетентни нашите така наречени управници. Вместо да стимулират икономиката и бизнеса те режат от заплат. И като гледаш новините си личи. Били сме обеднявали слушам вчера. Колко голям процент от хората живеят под прага на бедността. Измислихме нов термин поне - "работещи бедни". Ама нали дефицита е добре ..... И наглите управляващи продължават да твърдят, че едвали не тука сме земен рай и как добре си били вършели работата. Нали нищо което каже Борисов не се подлага на леко съмнение дори. Като едно стадо. Ама кво пък - ще ликвидират образованието, здравеопазването, икономиката и каквото още могат щото не работели. Само праителството работи добре. Три пъти ура !!!

2011.12.02 | 00:03

13
Учените от БАН, кръстосали крака... и останали така :)))

2011.12.02 | 00:02

12
Даа, ние ставаме първата държава в света, която чака някой ОТВЪН да финансира научните й проекти и развитието на науката като цяло. Ако всички бяха като нас, още щяхме да живеем в пещери.
Галин

2011.12.02 | 00:02

11
Само Бойко може да взима заплата докато рита топка и реже лентички.
nnnn

2011.11.10 | 13:42

6
Засрами се Бойко , не говори глупости ! Ти и ГЕРБ е**хте мамата на цялата на нация и продължавате да ни затривате ! СРАМ И ПОЗОР !!

2011.11.10 | 14:08

10
Ти пък, комунист-мутра да се засрамел....къде живееш бе, май си объркал държавата :)))
Академик по Марксизъм и Ленинизъм

2011.11.10 | 14:08

9
А защо ББ да не е прав?!?Аз като данъкоплатец бих искал да знам за какво се харчат държавни пари и какво е постигнато!Но в случая с БАН честно казано нямам никаква представа!Вероятно съм далеч от това?Сигурно!!!Но все пак живеем във век на информацията, а аз не съм чул или чел в медиите за някакви изключителни научни постижения на БАН , от които държавата е спечелила , или най малко са възвърнати вложените средсва!В крайна сметка такива са правилата на играта в пазарните икономики!Всяко научно постижение , носи дивиденти , а в повечето случаи патентите и правата върху постижението са направили милионери учените и милиардери предприемачите.Останалото си е наливане от пусто в празно , или чист комунизъм!!!

2011.11.04 | 10:57

3
И като си толкова загрижен за парите по време на криза, защо не попиташ новия тато колко пари се харчат при всяко рязане на лентичка на почистена канавка ? Само антуража е 100 глави едър рогат добитък, охраната на НСО не я броим ! И пак сме евтини на брашното и скъпи на триците ! За наука няма, за П.Р. акции има !
kinesiotapebg.eu

2011.11.03 | 16:55

1
Кинезио лентата – революция в света на спортната медицина!Научете как сами да поставите и изрежете кинезио лентата на www.kinesiotapebg.eu
невежа

2011.11.10 | 13:44

8
Тая лента в БАН ли я измислиха? Ако е в БАН не ща.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини