На всеки учен в БАН са пада по човек и половина обслужващ персонал

  • 01 ноември 2011 13:31

  • 777
  • 2
На всеки учен в БАН са пада по човек и половина обслужващ персонал
© Булфото

На всеки учен в БАН са пада по човек и половина обслужващ персонал.

Субсидията, която се дава на академията, означава, че тя "трябва да се реформира по посока на своите учени".

Така министърът на образованието, младежта и науката Сергей ИгнатовСергей Игнатов Сергей Симеонов Игнатов е министър на образованието, младежта и науката в кабинета на Бойко коментира протестите и несъгласието на учените с намалението на бюджета на академията от 59 на 54 млн. лева през 2012 г., съобщи бТВ. В отговор на журналистически въпрос той каза, че част от техническия персонал трябва да бъде съкратен и академията да се модернизира.

Естествено е, че БАН не може да се вмести по никакъв начин в бюджета, но държавата е в много сериозна финансова и икономическа криза, посочи Игнатов. Съобразяваме се с наличните пари, които трябва да се разделят и за средното, и за висшето образование, добави той.

Министър Игнатов каза, че е видял плакати на археолози от БАН, на които е пишело, че от три месеца не са получавали заплати. Държавата превежда субсидията на БАН ежемесечно, проблемът е, че учените не могат да се вместят в нея, но академията има автономия, коментира министърът.

В НИМХ-БАН работят над 700 служители, от които учените са около 60-70, каза Игнатов. Използват се много остарели методи на изследване, допълни той. Метеоролозите трябва да попитат и предишните ръководства защо в годините, когато имаше излишъци и те се харчеха, не беше купена хубава техника.

От две години се правят реформи в БАН и в резултат на това "добрите институти са слети с други, които са на по-ниско ниво". Според образователния министър, за да имат повече средства институтите на БАН, трябва да работят активно с университетите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
777 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2011.11.07 | 17:25

2
Какъв е приноса на БАН към държавата- народа. Има ли възвращаемост на тези 54 милиона от страна на бан към държавата (България, не нато или др подобни) като открития които допринасят за благоденствието на народа. А материалната база и имотите които стопанисват и ползват не са ли също голяма субсидия от държавата? А тези имоти защо ги бяха давали ръководството на бан за наем от няколко лева години наред, ощетявайки и държавата и младите учени по този начин? Сигурно проблема не е точно във финансите, а както навсякъде другаде където ръководни служители крадът и се корумпират на поразия и парите не стигат до наистина работещите. А в същото време тия дето взимат най- големеми заплати там сигурно най- много си клатят краката по шуробаджанашка линия и поради подкупи и близане на задници както е навсякъде в България. Айде да не ни правят на глупави.След Бан младите учени къде отиват и за България ли работят или ползват образованието си и стажа си на запад за облагодетелстване на чужди държави , като лекарите дето държавата ги изучава с държавни пари държавна поръчка, а после отиват да работят за себе си и чужди пациенти. Ако ще и да е най- надарения и най знаещия и влезе с пълно 6 медицина, ако след това не работи за нас като пациенти откъде накъде аз ще плащам на държавата, оттам тя за неговото обучение, с което после той ще си замине в чужбина и няма да лекува мен? Каква е тая изчанчена логика? А много от добрите лекари примерно избягаха не заради пари, затото имат майки и бащи тук и никой не иска да се дели от тях. Това за парите го измислят некадърните лекари дето така или иначе никой няма да ги търпи в чужбина щото първо там не държат некадърниците, второ имаме един живот и като ни го отнеме един некадърник лекар незнам за какво аджеба ще ми пука дали има достатъчно лекарски състав или не след като ще съм мъртав! Кадърните бягат за да специализират примерно, да им осигурят и тук въможност да специализират, но и след това да си я заработят тази специализация, защото сега конкурсите за специализация и местата са малко и ги печелят чичовото и лелиното.
:))

2011.11.01 | 19:44

1
Слушах министъра по радиото и после потърсих новината. Ако цифрите, цитирани от него са верни, то за каква БАН въобще говорим? Това си е като остров, като туристическа дестинация за почивка.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини