БСП: Предложените промени в данъчните закони са абсурдни и неприемливи

  • 16 септември 2015 13:45

  • 1937
  • 4
БСП: Предложените промени в данъчните закони са абсурдни и неприемливи
© Булфото

От БСП определиха предложените от Министерството на финансите промени в данъчните закони като абсурдни и неприемливи и настояха да бъдат оттеглени.

Измененията предвиждат възможност всяка община да увеличи с до 2 процента данъка върху доходите на физическите лица с постоянен адрес на територията на общината. Според изчисленията на социалистите ефектът за бюджета няма да е повече от стотина милиона лева. Против сме експерименти в България с неясен за правителството резултат и с тежки макро- и микроикономически ефект, коментира пред журналисти в парламента депутатът от "БСП лява България" Румен Гечев. "Такъв подход общините да налагат данък върху доходите е уникален за ЕС. Такива локални данъци върху доходите има само в страни с федерална структура като САЩ, Канада и Германия", посочи той.

Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за отбеляза, че този закон ще породи допълнителни регионални различия между общините и ще предизвика хаос в администрирането на данъка, защото и фирми, и хора ще започнат да си местят регистрацията там, където данъкът не е повишен. По думите й това е и политически лост за въздействие - правителството ще дава държавна субсидия на онези общини, които се управляват от тях, и те няма да вдигат данъка, и ще намали субсидията на онези общини, които се управляват от опозиционни партии, и те ще бъдат принудени да си осигурят пари по друг начин. Нинова заяви още, че представители на правителството говорят за 2 млрд. лева допълнителни приходи в бюджета и постави въпроса защо тогава се вдигат данъци. "Кога се вдигат данъците - когато хазната е празна. Къде са парите - имало ли ги е изобщо или са били на хартия?", попита тя.

Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за отбеляза, че със законовите промени се предвиждат данъци и за санираните сгради. "Когато започна програмата за саниране, на хората беше обещавано, че няма да им се повишават данъците на санираните сгради. Досега санираните сгради за енергийна ефективност не плащаха данък за пет, седем или десет години, в зависимост от сградата. От 1 януари 2016 г. всички санирани сгради няма да ползват тази преференция", коментира Нинова. От левицата настояват в дневния ред на парламента да бъде допуснат техният законопроект за освобождаване на хората с най-ниски доходи от данък и прогресивна скала за хората с по-високи доходи плюс облекчения за деца.

Последвайте канала на

БТА
1937 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Умник Гюро

2015.09.19 | 00:05

4
Гнусна комунистическа пачавра.

2015.09.18 | 23:10

3
Не се наситихте на пари гадни изроди !!
Фори

2015.09.18 | 23:10

2
Всички предложения на Герб са абсурдни, защото целят само да ни оберат!

2015.09.17 | 05:23

1
Кучетата си лаят - кервана си върви... С това , че всичко предложено от ГЕРБ се отхвърля от БСП говори само за едно - просто комунистите го правят на инат - и не може да им се вярва....

Добави коментар

Водещи новини